Ve čtvrtek vstupuje do českých kin očekávaná komedie Vybíjená, kterou podle bestselleru Michala Viewegha natočil režisér Petr Nikolaev.

Ve čtvrtek vstupuje do českých kin očekávaná komedie Vybíjená, kterou podle bestselleru Michala Viewegha natočil režisér Petr Nikolaev. Zdroj: profimedia.cz

Do kin přichází komedie Vybíjená, natočená podle Vieweghova bestselleru

Ve čtvrtek vstupuje do českých kin očekávaná komedie Vybíjená, kterou podle bestselleru Michala Viewegha natočil režisér Petr Nikolaev. Filmy, které vznikají podle literárních předloh tohoto spisovatele, patří k divácky nejúspěšnějším titulům posledních dvou desetiletí.


Vybíjená je příběhem spolužáků z gymnázia, kteří spolu vydrželi prožívat život i v následujících pětadvaceti letech a nyní se setkávají na abiturientském srazu. Na plátně se v ní potkají dvě herecké generace ve stejných rolích; všechny hlavní postavy totiž mají své "mladší já".

Trio kamarádů, které v dospělém věku ztvárňují hvězdy populární Partičky Richard Genzer, Ondřej Sokol a Michal Suchánek, ve studentských letech vytvořili Michal Šášinka, Václav Matějovský a Jakub Burýšek. Nikolaev považoval za největší výzvu právě to, jak se podaří dvě generace spojit. Přitom ti mladí vesměs neměli zkušenosti před kamerou. V úloze třídní krásky Evy se ve dvou časových rovinách vystřídaly modelky Simona Krainová a Linda Bartošová.

"Když jsem se s Lindou poprvé setkala na kostýmové zkoušce, byla jsem překvapená, jak jsme si podobné," řekla Krainová, pro kterou Vybíjená znamená návrat na filmové plátno. V letech 1992-2010 si zahrála v pokračování Kamaráda do deště, pak v trojdílné sérii Byl jednou jeden polda a v televizních seriálech Rodinná pouta a Dokonalý svět.

Postavu třídní ošklivky Hujerové ztvárnila s velkým nadhledem Simona Babčáková. „Knížky Michala Viewegha sice vůbec nečtu, i když jinak jsem maniakální a chronická čtenářka. Tomuto příběhu ale dobře rozumím," tvrdila Babčáková ČTK.

Pouze Lukáš Vaculík, který ztvárnil ve filmu třídního učitele, procházel filmovým stárnutím jen pomocí maskérů.

Pro Nikolaeva znamená Vybíjená návrat k jednomu z nejúspěšnějších domácích autorů. V hraném filmu debutoval v roce 1997 divácky úspěšnou adaptací Vieweghova bestselleru Báječná léta pod psa. V posledních letech se věnoval závažnějším žánrům, natočil drama Lidice a Příběh kmotra.

Filmy podle literární předlohy Michala Viewegha patří k nejúspěšnějším titulům posledních dvou desetiletí. Počítá-li se i původní scénář k filmu Svatá čtveřice, je Vybíjená desátým titulem. Nejnavštěvovanější byli Účastníci zájezdu (režie Jiří Vejdělek, 834 708 diváků), následoval Román pro muže (Tomáš Bařina, 584 425 diváků), Román pro ženy (Filip Renč, 584 382 diváků) a Nestyda (Jan Hřebejk, 582 369 diváků). Pod většinou je jako producent podepsán Rudolf Biermann, který od Románu pro ženy produkoval všechny snímky podle Viewegha.

Podle samotného úspěšného spisovatele by se ale snad úplně všechny jeho knihy na plátno převádět nemusely. "Některé si to možná nezaslouží. I když zrovna ta ještě nevydaná by se mi na plátně líbila, Jde o příběh atraktivní ženy, která umí číst myšlenky druhých," uvedl Viewegh.