Ruská kontrarozvědka zatkla dva muže kvůli vraždě Němcova

Ruská kontrarozvědka zatkla dva muže kvůli vraždě Němcova Zdroj: ČTK

Ruská policie zatkla dva muže podezřelé z vraždy politika Borise Němcova

V souvislosti s vraždou ruského opozičního politika Borise Němcova byli zadrženi dva muži. Oznámil to dnes šéf ruské kontrarozvědky (FSB) Alexandr Bortnikov. Zatčenými jsou podle něj Anzor Gubašev a Zaur Dadajev, oba pocházející ze severního Kavkazu. Bortnikov neuvedl žádné podrobnosti, prohlásil ale, že o zatčení byl informován prezident Vladimir Putin. 

Není zatím jasné, zda FSB dvojici podezřívá přímo z vraždy pětapadesátiletého politika, který byl zastřelen před týdnem, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu.

Ruská opozice viní z vraždy současné ruské vedení, včetně prezidenta Putina. Někdejší ruský vicepremiér a nyní jeden z opozičních předáků Němcov mimo jiné připravoval zprávu shrnující důkazy o ruském vojenském podílu na ukrajinské krizi. Je prý ale také možné, že Němcovova vražda souvisí s jeho aktivitami v Jaroslavli, kde byl zvolen poslancem oblastního sněmu a kde odhaloval machinace místního vedení.

Ruské vyšetřovací úřady uvedly i další hypotézy - vražda prý mohla mít za cíl poškodit prezidenta Putina, mohla souviset s Němcovovým osobním životem nebo s islámským extremismem.