Singapur

Singapur Zdroj: Profimedia

Singapur je nejdražším velkoměstem na světě, následuje Paříž, Oslo a Curych

Singapur je krásný, čistý, příjemný, moderní a ekonomicky velmi úspěšný. A právě proto dnes i poměrně drahý. Například oblečení tam stojí až o polovinu více než například v New Yorku. Takové jsou výsledky každoročního srovnání Economist Intelligence Unit.

V Singapuru jsou potraviny o 11 procent dražší než v New Yorku a doprava přijde dokonce až na třikrát více. V tomto případě se ale do ceny započítává i to, že obyvatelé Singapuru musí platit obrovské částky, aby si auto vůbec mohli koupit, potřebují k tomu povolení a dovozní cla jsou extrémní. Přes vysoké ceny se ale v Singapuru žije dobře, protože vše funguje.

Ve studii Economist Intelligence Unit bylo hodnoceno celkem 133 světových měst a to podle 160 nejrůznějších položek. Jako základ (odhodnoceno indexem 100) byly určeny ceny v New Yorku. Největší americké město skončilo při tomto porovnání na 22. místě. Singapur pak dosáhl celkově na index 129.

Za Singapurem jsou na dalších místech Paříž, Oslo, Curych, Sydney, Melbourne, Ženeva, Kodaň, Hongkong, Soul a Londýn. Jak je vidět z čelných míst vypadla japonská, čínská a ruská města, která se tam objevovala v minulosti. Naopak se do nich více vrací evropské metropole.

Ze srovnávaných měst bylo pak nejlevnější pákistánské Karáčí, venezuelský Caracas a indická města Bombaj, Bangalore a Čennaj.

Proč navštívit Singapur >>>