Vesmír

Vesmír Zdroj: YouTube.com

3 možnosti, jak zanikne náš vesmír

Kdy zanikne vesmír? To nikdo neví a netuší. Za triliony let? Podle vědců ale jednou i vesmír skončí. Neustále se totiž rozpíná stále větší rychlostí – a nikdo neví proč. Web businessinsider.com teď popsal tři možné způsoby, jak by vesmír mohl zaniknout.

Síla gravitace sice  zatím drží planety u sebe, ale síla, kvůli které se vesmír rozpíná, je daleko větší. Vědci to pojmenovali jako “temnou energii”. Co to ale přesne znamená, opět nikdo neví. Zde jsou tři možné způsoby, jak může náš vesmír zaniknout:

1) Velké roztrhání

Vesmír se rozpíná do všech směrů najednou. To znamená, že i nyní se galaxie od sebe vzdalují. Síla, díky níž se rozpíná vesmír, se neustále zvětšuje a jednou od sebe galaxie odtrhne. Pak vzniknou menší černé díry, pak planety a hvězdy. Nakonec se začne vesmír rozpínat rychlostí větší než rychlost světla a rozpadnou se i atomy na jednotlivé částice, které budou plout nekonečně se rozpínajícím vesmírem.

2) Velké drcení

Někteří vědci si myslí, že se jednou vesmír přestane rozpínat a síla gravitace se zvýší. Vesmír se začne zmenšovat a galaxie se na rozdíl od prvního případu budou přibližovat. Ve vesmíru zůstanou jen černé díry, které se nakonec sloučí do jedné obrovské černé díry. Ta nakonec spolkne sama sebe a vytvoří nekonečně hustý a malý bod a vesmír se znovuzrodí Velkým třeskem.

3) Velké zhasnutí

Rozpínání vesmíru nakonec způsobí, že v celém vesmíru nastane naprostá uniformita - rovnoměrnost. Nebudou ani horké oblasti, ani chladné oblasti. Hmota ve vesmíru se pomalu rozpadne na mikročástice, které zaplní celý vesmír. Tím pádem nebudou ani hvězdy a ani černé díry. V celém vesmíru pak bude všude stejná teplota, stejná tma i rovnaká hustota. Podle vědců je toto nejpravděpodobnější scénář konce vesmíru.

Podívejte se na video o možném zániku vesmíru: