Recepty na titulní straně ale nejsou samozřejmě psány pro hospodyňky, je v nich používán ostrý satirický tón a mají i speciální názvy.

Recepty na titulní straně ale nejsou samozřejmě psány pro hospodyňky, je v nich používán ostrý satirický tón a mají i speciální názvy. Zdroj: hurriyetdailynews.com

Turecké noviny dávají na první stranu recepty, na protest proti omezování svobody slova

Turecké noviny Yön Gazetesi, které vycházejí v provincii Batman na jihovýchodě země, se rozhodly k neobvyklému kroku. Na první stránce místo úvodních článků publikují recepty. Důvod? Protest proti politickým tlakům a snahám úřadů omezovat svobodu slova. Informoval o tom web hurriyetdailynews.com.

Se svobodou slova to bylo v Turecku vždy problematické a mnoho tamních novinářů za svoji odvahu zaplatilo dokonce životem. Noviny Yön Gazetesi od září roku 2013 už čelily 40 soudním sporům. Píší dost často velmi kriticky o místních politicích i korupci a reakce „postižených“ jsou, jak je v zemi obvyklé, vypjaté.

Recepty na titulní straně ale nejsou samozřejmě psány pro hospodyňky. Je v nich používán ostrý satirický tón a mají i speciální názvy. Například „Pomocníkův prst“ či „Starostův kebab“. A samozřejmě i v receptech je naznačeno, o co se ve skutečnosti jedná. Redakce je navíc rozhodnuta ve svém nekompromisním psaní pokračovat.