Island v ČR nechceme

Island v ČR nechceme Zdroj: Archív

Další nechutné řádění xenofobů: Island v ČR nechceme

Muslimové nejsou jediným terčem xenofobů. V dnešní atmosféře všezahrnující nenávisti ke všemu neznámému a novému vzniká další štvavá facebooková skupina. Jmenuje se Island v ČR nechceme.

Obsah skupiny je jednoznačně štvavý, xenofobní a pobuřující. Skupina postupuje osvědčenými metodami vyvolávání národnostní nesnášenlivosti. "Počet islandských přistěhovalců na území Česka se od roku 1874 drasticky zvýšil. Zachutnalo jim naše mléko, tak by chtěli i strdí. Jenomže strdí si vzít nenecháme!", najdeme na jejich stránce. Je to ten nejnižší populismus - je jasné, že kdokoliv je obviněn z toho, že chce strdí, klesá v očích většinové populace na úroveň paviána.

Autoři stránky líčí Island jako peklo na zemi, plné běsnících sopek a padajícího popílku. Místní obyvatelé navíc nutí ženy, aby chodily teple oblečené a zakrývaly si hrdla šálou. Autoři štvavé stránky se nevyhýbají ani variacím na téma konspiračních spiknutí (převzato bez úprav): "Nechvalně známá sopka Eyjafjallajökull má vrchol na metr přesně 1666 metrů nad mořem. Náhoda? Dnes sopka na islandu, zítra místo Hradu. Bojujme společně proti islandizaci Čech, Moravy a Slezska!"

Autoři samozřejmě alibisticky tvrdí, že jsou zaměřeni jen proti islandským extremistům: "Chceme jenom říci, že naše stránka nemá nic proti obyčejným islanďanům, protože ti jsou jenom obětí zločinné ideologie a zvrhlého životního stylu jménem ISLAND! Pomozte nám zastavit tuhle špínu co chce jako sopečný popel přikrýt naši krásnou zemi!" Ve skutečnosti ale nepokrytě protiislandsky štvou a agitují: "Skrytým a nepovšimnutým přesto důležitým představitelem islandské invaze do české kultury jsou také minerální prameny, které, jak známo, vyvěrají ze země podobně jako gejzíry. To však slušná voda nedělá.

Doporučujeme přestat nakupovat minerální vody a venčit balenou vodu po lázeňských kolonádách."

Je na pováženou, že taková míra rasismu, xenofobie a nacionalismu má čtyři a půl tisíce lajků. Tato skutečnost je alarmujícím indikátorem vysoké míry xenofobie v české společnosti, a je nejvyšší čas, aby s tím úřady začaly něco dělat. Jednak ty represivní - autory stránky by měla policie neprodleně dopadnout a uvěznit, druhak by se pak státní školy měly věnovat pěstování tolerance k Islanďanům a všeobecné akceptace islandské kultury v naší zemi.

Bez multikulturalismu a pěstování tolerance k Islandu se z nás nikdy vyspělý kulturní národ nestane!

P.S.: Jenom pro jistotu, aby zase něco nevysílala slovenská televize: Stránka „Island...“ je samozřejmě parodií na stránku Islám v české republice nechceme, a tento text je parodií na obvyklé fráze kritiků té stránky proti islámu.