Německý list, který přetiskl karikatury Mohameda, se stal terčem žhářského útoku

Německý list, který přetiskl karikatury Mohameda, se stal terčem žhářského útoku Zdroj: ČTK

Německý list, který přetiskl karikatury Mohameda z Charlie Hebdo, se stal terčem žhářského útoku

Redakce severoněmeckého listu Hamburger Morgenpost, který přetiskl karikatury proroka Mohameda z francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, se dnes ráno stala terčem žhářského útoku. Oznámila to tamní policie, podle které si však útok nevyžádal žádné zraněné.

"Do okna (pachatelé) vhodili nejprve kameny a pak zápalné zařízení," řekl agentuře AFP policejní mluvčí. Požár, který vzápětí vypukl, "poškodil dvě místnosti, ale oheň se podařilo rychle uhasit", dodal.

Policisté v souvislosti s útokem zatkli dvě osoby, další podrobnosti však mluvčí neupřesnil. Vyšetřování pokračuje.

Hamburský deník přetiskl na titulní stránce tři karikatury pocházející z Charlie Hebdo po středečním útoku na redakci francouzského časopisu.

Islamisté Chérif a Said Kouachiovi zabili při útoku na pařížské sídlo časopisu 12 lidí. Další terorista Amedy Coulibaly pak v oblasti Paříže ve čtvrtek připravil o život mladou policistku a v pátek usmrtil čtyři lidi v židovském lahůdkářství, kde také držel několik hodin 15 osob jako rukojmí. Policisté v pátek všechny tři teroristy zastřelili.

Podle dnešního vydání německého deníku Bild z rozhovorů vůdců extremistické organizace Islámský stát odposlechnutých americkou rozvědkou vyplývá, že teroristické útoky spáchané v tomto týdnu ve Francii by mohly být začátkem vlny atentátů, které zachvátí evropský kontinent. Žádný konkrétní plán ale zatím není znám.