Podivná etnická čistka v Guatemale: Indiáni donutili Židy, aby opustili jejich sídlo

Podivná etnická čistka v Guatemale: Indiáni donutili Židy, aby opustili jejich sídlo Zdroj: Profimedia.cz

Židé opouštějí kvůli antisemitismu Francii, 7000 jich loni emigrovalo do Izraele

Už několik let se projevuje v mnoha zemích Evropy nárůst antisemitských tendencí. Nejhorší je situace v Maďarsku, ale znepokojivé trendy vykazuje i Francie. Podle průzkumů je nejméně antisemitů na starém kontinentu ve Švédsku, kolem 13 procent je jich prý v Česku. Francouzští židé ale dokonce v posledních letech volí raději emigraci.

Před několika dny přinesl izraelský deník Jedi'ot achronot informaci, že Židovská agentura zveřejnila čísla o imigraci Židů do Izraele za rok 2014. Bylo jich celkem 26 500, což je nejvíce za posledních deset let. Ale vůbec poprvé v historii se objevili v tomto srovnání na prvním místě židé z Francie. Těch přijelo „do domova svých otců“ přes 7000. V roce 2013 to přitom bylo jen 3400 osob. Jenže tento rok se očekává, že Francii opustí a do Izraele se odstěhuje dalších 10 tisíc židů. Přitom to je pouze jejich část, protože další míří například do USA či Kanady.

Druhou největší skupinou, která se přestěhovala loni do Izraele, jsou židé z Ukrajiny, ti prchají před ekonomickým marasmem, válkou na východě země a také rostoucím antisemitismem. Těch bylo celkem 5840 a odcházejí především lidé z boji postižených regionů.

Z USA a Kanady se pak přestěhovalo 3762 židů a z Velké Británie jich do Izraele zamířilo loni 525. Stovky mladých židovských mužů a žen se stěhuje z mnoha zemí světa i z velmi zajímavého důvodů – chtějí bojovat v izraelské armádě.