Nejvražednějším městem USA je za posledních 20 let jednoznačně New Orleans

Nejvražednějším městem USA je za posledních 20 let jednoznačně New Orleans Zdroj: profimedia.cz

Nejvražednějším městem USA je za posledních 20 let jednoznačně New Orleans

Myslíte si, že největší americké město New York je také nejhorší v počtu vražd na 100 tisíc obyvatel? Omyl. I když v New Yorku bylo v roce 2012 zavražděno 419 osob, tak patří spíše v tomto směru k průměrným městům Spojených států. Naopak podle statistik FBI se nejvíce vražd na počet obyvatel stalo v New Orleans v Louisianě na jihu země.

Pokud jde o množství vražd na počet obyvatel je podle expertů zarážející, že od roku 1985 do roku 2012 drží neslavný primát pouze šest amerických měst (v celkovém počtu vražd například vyniká léta Chicago, ale ne v propočtu na obyvatele). Až dvanáctkrát byl v tomto propočtu první New Orleans (naposledy v roce 2011). A to se ještě nedají přesně zjistit údaje z roku 2005, kdy město postihl hurikán Katrina a vládl zde chaos, při kterém se i zabíjelo, ale mnoho zločinů zůstalo z té doby nevysvětlených.

Osmkrát se ve vzpomínaném období dostalo na čelo hlavní město Washington D.C., jenže u toho to naposledy platilo v roce 1999 a od té doby se situace velmi rapidně zlepšila, počet vražd zde poklesl několikanásobně. V roce 1991 zde bylo zavražděno až 479 lidí, jenže před dvěma lety už jen 88 osob, nejméně od roku 1961.

Čtyřikrát se objevil na neslavném prvním místě Detroit (naposledy 2006) a v posledních letech dvakrát Flint ve státě Michigan, který má pouhých 100 tisíc obyvatel. Jednou to byl Richmond, hlavní město státu Virginie (1997) a Birmingham v Alabamě (2005).

Někteří lidé tvrdí, že počet vražd je daleko větší v amerických městech, které obývají černoši. Oficiální údaje těchto zločinů na počet obyvatel tomu ale skutečně nasvědčují: V Detroitu žilo podle posledního celostátního sčítání lidu z roku 2010 až 83 procent černochů, v Birminghamu 73 %, v New Orleans 60 %, ve Flintu 57 %, v Richmondu a ve Washingtonu 50 procent.