Nekonečná řecká krize pokračuje. Parlament tam v pondělí ani napotřetí nedokázal zvolit nového prezidenta.

Nekonečná řecká krize pokračuje. Parlament tam v pondělí ani napotřetí nedokázal zvolit nového prezidenta. Zdroj: ČTK

Zničí Řecko EU? Na jeho záchranu nestačilo ani 240 miliard euro a krize dál pokračuje

Nekonečná řecká krize pokračuje. Parlament tam v pondělí ani napotřetí nedokázal zvolit nového prezidenta. Zemi tak v lednu čekají předčasné volby, v nichž má velkou naději na vítězství levicová opozice. Ta slibuje zmírnění  úsporných opatření dojednaných s mezinárodními věřiteli. A to je problém.

Zatímco vláda Německa jako klíčové země Evropské unie odmítla politický vývoj v Řecku komentovat, Evropská centrální banka (ECB) uvedla, že si počká na případné návrhy revize dosavadních dojednaných dohod, uvedla agentura Reuters.

Jediný prezidentský kandidát za vládní konzervativce Stavros Dimas nezískal v pondělí potřebných 180 hlasů z celkových 300. Premiér Antonis Samaras po hlasování oznámil, že navrhne dosavadnímu prezidentovi Karolosovi Papuliasovi, aby volby vyhlásil na 25. ledna.

Na neúspěch vládního kandidáta výrazně zareagovala aténská burza, jejíž index ASE už od rána klesl o více než 11 procent. Investoři se obávají, že výsledky předčasných voleb, v nichž podle průzkumů zvítězí levicová opozice, by mohly vyústit ve ztrátu podpory mezinárodních věřitelů.

Podle průzkumů nemá Samarasova vládnoucí koalice v předčasných volbách mnoho šancí uhájit svou pozici. Nejsilnější stranou se zřejmě stane levicová formace Syriza Alexise Tsiprase, která odmítá pokračovat v úsporném kurzu dosavadní vlády. Zda ale získá v parlamentu potřebnou většinu, není jisté.

Pokud by Syriza byla po volbách schopna naplnit své sliby, mohlo by to ohrozit finanční stabilizaci Řecka, které se díky dvěma mezinárodním záchranným programům v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu korun) vymaňuje z těžké dluhové krize.

Eurokomisař pro finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici vyzval řecké voliče a politiky, aby podpořili "nezbytný proces reforem příznivých pro růst", aby "Řecko opět v eurozóně prosperovalo."

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble se nicméně vyjádřil nekompromisně. "Jakákoli nová řecká vláda bude muset respektovat sliby současné vlády a předešlých kabinetů," řekl ministr v rozhovoru pro list Bild. Vyjádřil také přesvědčení, že v případě předčasných voleb se situace kolem řeckého dluhu nezmění.