Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: EPA

Prostí Rusové trpí: Inflace překročila 10 procent, některé potraviny zdražily o 50 procent

Vladimir Putin a jeho vláda se pořád tváří, že Rusko překoná všechny hospodářské potíže a že se vlastně nic tak hrozného neděje. Jenže slabší rubl, nízké ceny ropy a sankce uvalené Západem oslabují ruskou ekonomiku daleko více, než vůdci z Kremlu přiznávají. Ostatně jich se to moc netýká, zasahuje to především chudší obyvatele. 

Ruská inflace počátkem prosince překročila magickou hranici 10 procent a pořád míří nahoru. Ministr financí Anton Siluanov ve čtvrtek ve Státní dumě (parlamentu) řekl, že inflace by mohla tento rok dosáhnout až 11,5 procent nebo bude atakovat ještě vyšší číslo. „Bohužel číslo se pořád zvyšuje,“ přiznal ministr.

Podle exministra financí Alexeje Kudrina je možné, že další rok bude ale inflace v zemi dokonce ještě vyšší – 12 až 15 procent. To má samozřejmě vážné dopady na chudší Rusy a důchodce, protože platy a penze se samozřejmě nezvyšují podobnou rychlostí.

Kromě toho se některé ceny potravin pod vlivem západních sankcí a slabého rublu zvyšují daleko drastičtějším způsobem. Například hovězí a ryby (velmi oblíbené jídlo Rusů) podražily letos v obchodech až o 50 procent.

Ekonomové také odhadují, že HDP Ruska by se mohlo v roce 2015 propadnout až o 5,5 procenta a v dalším roce o 3 procenta. Země tak může zůstat v recesi delší dobu. Nenaplnily by se tak sliby prezidenta Putina, že do dvou let Rusko krizi překoná.