Pavel Zeman

Pavel Zeman Zdroj: ČTK

Válka v justici: Nejvyšší žalobce Zeman zcela odmítá zákon ministryně Válkové

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zaslal ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO) dopis s výčtem 44 bodů, pro které považuje její návrh zákona o státním zastupitelství za nepřijatelný. Všechny připomínky jsou podle něj zásadní. Uvedl to v neděli server Česká justice, který má uvedený dopis k dispozici.

Zeman podle České justice ministryni zároveň upozornil, že připomínky jsou předběžné, další předloží v řádném připomínkovém řízení. Pro toto řízení podle Zemana ale není zákon připraven.

"Mám za to, že návrh zákona se jeví potřebné zcela zásadně přepracovat, protože v této podobě nemůže být podkladem pro řádně prováděné připomínkové řízení," napsal ministryni podle webu Zeman v dopise, kterým reagoval na její žádost o připomínky k návrhu zákona.

Podle nejvyššího státního zástupce zákon sice formálně vychází z návrhu, který na jaře 2013 projednala Sněmovna, obsahuje ale řadu změn, které původní návrh ohýbají směrem k politickému rozhodování nebo možnosti politického ovlivňování činnosti státního zastupitelství. Na odchýlení od původního návrhu poukazuje Zeman ve zmíněných 44 konkrétních ustanoveních a Válkové navrhuje, aby je přepsala do původní podoby.

Válková po nástupu do úřadu označila nový zákon o státním zastupitelství za jednu ze svých priorit. Tehdy řekla, že jeho přínosem by mimo jiné měla být i lepší možnost vyvodit odpovědnost státních zástupců v případech, kdy nekonají. V létě pak vedení ministerstva oznámilo, že v novém návrhu by se měla kontrola nad žalobci vrátit pod výkonnou moc, aby se "nevymkli demokratické kontrole". Proti tomu se Zeman už tehdy ostře ohradil.