Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ČTK

Vítězství ČSSD: Platy politiků vzrostou od ledna o tři procenta

Politikům by měly vzrůst od ledna platy zhruba o tři procenta. Základní plat poslance a senátora by se zvýšil o 1700 na 57.600 korun. Schválila to dnes Sněmovna. Platová předloha, která řeší i soudcovské platy, míří k posouzení do Senátu.

Horní komora by mohla novelu schvalovat 18. prosince, aby měl na její posouzení dost času i prezident, řekl ČTK její předseda Milan Štěch (ČSSD). Předpokládá, že senátoři předlohu schválí nebo umožní její přijetí využitím ústavní možnosti normou se nezabývat. Sněmovnou přijatý návrh je podle Štěcha "vcelku rozumný" vzhledem k tomu, že znovu zavádí mechanismus automatické úpravy platů v příštích letech.

Sněmovna se hlasy ČSSD, KSČM, lidovců a části poslanců ANO přiklonila k návrhu, který prosazovali sociální demokraté. Pro hlasovalo 102 ze 187 přítomných poslanců, pět jich bylo proti.

Poslanci předtím neschválili lidovecký návrh na roční zmrazení mezd prezidenta, členů vlády a zákonodárců a návrh Úsvitu na čtyřleté zmrazení. O návrzích rozpočtového a sociálního výboru na asi 14procentní růst platů a o původním vládním návrhu na jednoprocentní zvýšení se už nehlasovalo.

Schválený návrh předpokládá, že příští rok se budou platy politiků vypočítávat ze základny ve výši 2,25násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za rok minulý. Další dva roky by se koeficient zvyšoval vždy o desetinu, v roce 2018 by byl 2,5. Pak by se automaticky vrátil zřejmě na konečných 2,75.

Platy soudců by se měly odvíjet od trojnásobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Do konce letoška je to 2,75násobek průměrného výdělku za předminulý kalendářní rok. Činí 64.496 korun. Ústavní soud tento způsob výpočtu ale zrušil a uvedl, že by se základna měla vrátit k trojnásobku.

Pokud by zákonodárci záležitost neupravili, úřady by neměly zákonný podklad, jak soudcovské platy počítat. Od nich se odvíjejí i mzdy státních zástupců, jsou na 90 procentech.

Pokud by Sněmovna neschválila žádnou úpravu, mzdy politiků by vzrostly od ledna po několikaletém zmrazení o 26 procent.