Kim Jo-čong

Kim Jo-čong Zdroj: ČTK

Seznamte se s Kim Jo-čong, princeznou režimu v Severní Koreji, dostala významné funkce

Severokorejského diktátora Kim Čong-una zná každý. Nyní se ale dere na výsluní jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Podle mnoha zahraničních médií je v současnosti druhou nejmocnější osobou v zemi. V pátek byla jmenována do funkce 1. místopředsedkyně všemocné komunistické vládnoucí straně.

Informace o Severní Koreji jsou už celá desetiletí jen kusé a často nepřesné. Není proto ani jistý přesný věk slečny Kim Jo-čongové  – nejspíše jí je ale 26 let. Poprvé se na veřejnosti objevila na pohřbu svého otce a minulého vůdce KLDR Kim-Čong-ila v roce 2011.

„Při nedávné nemoci Kim Čong-una jeho sestra de facto převzala vedení země,“ tvrdí profesor historie Leonid Petrov z Australské národní univerzity. Vyrojilo se samozřejmě mnoho dalších výkladů a spekulací, ovšem až čas ukáže, zda jsou pravdivé.


Moc v Severní Koreji už od jejího vzniku drží s pomocí armády a jedné politické strany pevně v rukou rodinná dynastie. Nejdříve byl vůdcem Kim Ir-sen, pak jeho syn Kim Čong-il a dnes vnuk zakladatele státu Kim Čong-un.