Astana tým

Astana tým Zdroj: Profimedia

To se to jezdí! Pět cyklistů z týmu Astana dopovalo. Jezdil za něj i Čech Kreuziger

Italský cyklista Vincenzo Nibali chce opustit kazašskou profesionání stáj Astana, protože je prolezlá dopingem. Vítěz letošní Tour de France to řekl v pátek v italském deníku La Gazzetta dello Sport. Jen letos byl doping dokázán už pěti sportovcům této stáje. Před lety za ní jezdil i nejlepší český cyklista Roman Kreuziger, který teď sám čelí podezření z dopingu.

Mezinárodní cyklistická federace podle některých informací uvažuje o tom, že odebere Astaně licenci pro závody nejvyšší kategorie. To by znamenalo stopku i pro šampiona Nibaliho. Problémem pro Kazachstán je, že tým velmi bohatě sponzorují státní firmy (děje se tak podle všeho na politickou zakázku vedení státu) a byla to chlouba země.

Už v průběhu sezony byli na doping pozitivně testováni cyklisté prvního týmu Astany Maxim Iglinskij a jeho bratr Valentin. Pak i Viktor Okišev, Ilja Daviděnko a naposledy Artur Fedosjejev. Ti jsou sice z nižšího týmu Astany, ale financování a management jsou propojené a proto chce mezinárodní federace tvrdě zasáhnout.

Už v roce 2007 se Astana potýkala s obrovským dopingovým skandálem, který se týkal nejlepšího kazašského cyklisty Alexandra Vinokurova.

Vrcholová cyklistika se s dopingem potýká dlouhé roky a nedokázala ho vykořenit (ostatně při pohledu na famózní výkony jezdců při horských etapách vždy bylo velkou záhadou, jak mohou takovým tempem vůbec do kopců tak rychle vyjet). Dopoval také jeden z nejslavnějších sportovců světa posledních dvaceti let Američan Lance Armstrong, kterému bylo odebráno i jeho sedm titulů z Tour de France.