V místech, kde stála Berlínská zeď, se při příležitosti oslav jejího pádu objevily osvětlené balonky.

V místech, kde stála Berlínská zeď, se při příležitosti oslav jejího pádu objevily osvětlené balonky. Zdroj: Infografika VisitBerlin.de

Berlín začíná slavit 25. výročí pádu zdi, promluvit přijel i Gorbačov

Je to pro nás velký víkend, říkají Berlíňané. V německé metropoli dnešním odpolednem odstartovaly oslavy pětadvacátého výročí pádu Berlínské zdi, kterou srovnala se zemí listopadová revoluce roku 1989.

„Těší mě, jak krásný nyní Berlín je,“ řekl Michail Gorbačov, poslední prezident Sovětského svazu na slavném americkém přechodu, Checkpointu Charlie v Berlíně. Přijel sem při příležitosti velkých oslav pádu železné opony, jimiž nyní město žije, spolu s tisíci turisty a příznivci z celého světa. Gorbačov poznamenal, že Berlín pamatuje jako město zničené krvavou válkou, a že nyní je krásný a prosperuje. Poukázal také, že je nutné se poučit z minulosti, že vztahy Německa a Ruska jsou klíčové pro klid v Evropě.

Metropoli nyní čeká řada řada akcí. Asi nejvýraznější z nich se zatím zdá být nápad s balónky. V místech, kde ještě před pětadvaceti lety stála neprodyšná zeď oddělující východní a západní Berlín, instalovali organizátoři několik tisíc heliem naplněných balonů – ne obyčejných, ale bytelných, které stojí na speciálních držácích. Ty mají připomínat, že kdysi rozdělené Německo je nyní jednotné a spojené. Každý balónek má také svého sponzora. To znamená, že prostřednictvím Facebooku nebo speciální webové stránky jsme si libovolně mohli balónky zadotovat.

Balónky budou naráz vypuštěny v neděli v půl osmé večer. Již teď, při večerním osvětleném Berlíně je svítící balonová zeď impozantní, o to efektnější však bude její nedělní vypuštění. Záštitu nad oslavami převzala německá kancléřka Angela Merkelová, která zítra vystoupí taktéž na Checkpointu Charlie se vzpomínkovým proslovem (kancléřeka vyrůstala ve východním Německu).

Nejsou to však jen balónky, které si organizátoři připravili pro tyto sváteční dny. Přímo před Braniborskou bránou vyrostla tři obrovská podia, na nichž se střídají kapely se svými vystoupeními. Na Potsdamer Platze, který kdysi také dělila berlínská zeď, vyrostly předčasné adventní trhy a fotografická výstava. Ty ostatně dominují – historických fotografií je zde nespočet.

Jedinou vadou jinak precizně připravených oslav je fakt, že právě na tento víkend si němečtí odboráři opět naplánovali stávku, tudíž nejezdí tzv. berlínské S-Bahny. Ve městě se (nejen kvůli stávce) tvoří kolony a doprava v centru dnes odpoledne dokonce kolabovala – auta i autbusy jedoucí z Potsdamerstrasse na Hauptbanhof (hlavní nádraží) stály až 30 minut v kolonách. Odboráři ale dnes uvedli, že stávka, kterou plánovali do 10. listopadu, zkrátí. Skončit by měla zítra večer, S-Bahny a vlaky se tak znovu rozjedou.