Jeffreyho Fowle se setkal se svou rodinou

Jeffreyho Fowle se setkal se svou rodinou Zdroj: Reuters

Hlavně v KLDR nikde nezapomenout Bibli. Seberou vás

Severní Korea propustila amerického občana. Byl jím Jeffreyho Fowle zadržený za údajné šíření křesťanství. Režim Kim Čong-una se možná snaží aspoň o nějaké vztahy s USA a o prolomení mezinárodní izolace.

Jeffry Fowle byl propuštěn v době, kdy se Severní Korea nachází ve značné izolaci a Washington nemá zájem se tímto protivným režimem příliš zabývat. Propuštění Američana nemusí mnoho znamenat, ale možná je to nový začátek. Je příznačné, že pokud jde o tento ponurý a neprůhledný režim, není se v analýzách moc o co opřít.

Někteří analytici, jako například Peter Hayes z Nautilus Institute v Berkeley to vidí optimisticky a domnívají se, že by příští rok mohlo dojít k setkání mezi prezidentem Obamou a Kim Čong-unem.

Zapomenutá Bible

Fawle, městský zaměstnanec z Miamisburgu v Ohiu, cestoval po Severní Koreji. Dopustil se té chyby, že nočním klubu v jenom severním přístavním městě zanechal Bibli. (Dozvěděli jsme se tak, že v této zemi existují noční kluby. Jiné články ale hovoří o hotelu. Jisté je, že je lepší nenechat v této zemi Bibli nikde.) Byl zadržen s obviněním, že šířil křesťanství, na což je režim citlivý. Dnes už je turista naštěstí doma v Ohiu. Došlo k tomu po jednáních, která byla vedena prostřednictvím švédské ambasády, protože Spojené státy nemají se Severní Koreou žádné diplomatické styky.

Zajímavé je, jakým způsobem Severní Korea celou záležitost pojednává v oficiálních zprávách. Tam bylo zdůrazněno, že Fawles byl vyzvednut v Pchjongjangu americkým vojenským letadlem a že Kim tak udělal propuštěním tohoto muže prezidentu Obamovi zvláštní milost poté, co americký prezident žádal Fawlesovo propuštění.

Jak uvedl podle Newsweeku jeho právník z Ohia Timothy Tepe, Fowle byl v Koreji na dovolené a má rád dobrodružství a poznává jiné kultury. V tomto ohledu byl tedy poměrně úspěšný a cesta se mu dost povedla.

Ještě nejsou venku všichni

Další dva Američané ale stále ještě vězí v severokorejském vězení. Kenneth Bae, misionář a Matthew Miller. Miller podle prvních zpráv prý chtěl v zemi požádat o politický azyl, později říkal, že chtěl prozkoumat tamní situaci ohledně lidských práv. Byl odsouzen na šest let tvrdé práce. Podle obžaloby byl špionem. Kenneth Bae má za sebou pestrou řádku obvinění. Údajně kázal proti severokorejské vládě a plánoval náboženský převrat, který prý nesl název Operace Jericho. Za tímto účelem prý zakládal základny v Číně a vedl očerňovací kampaň. Odsouzen byl na patnáct let. V táboře trpí zdravotními problémy. Pro režim by zřejmě bylo velké sousto propustit všechny tři najednou. Přesto je možné, že Kim chce ukázat Číně a Rusku, že má zájem o kontakt s USA.

Izolace Severní Koreje je skutečně jedním z klíčových témat, kolem kterého se točí všechny úvahy o budoucnosti Země.

Jádro a tábory

Kim Čong-un nastoupil do vedení strany po náhlé smrti svého nemocného otce Kim Čong-ila v prosinci 2011. Pokračoval v budování jaderného vojenského programu, který vzbuzuje obavy okolních zemí a nejen okolních. Případný jaderný incident vyprovokovaný Severní Koreou by měl pochopitelně globální dopad. V současnosti čelí severokorejský vůdce také možnému obvinění ze strany Mezinárodního trestního tribunálu kvůli systému vězeňských pracovních táborů, které jsou známé jako „skrytý gulag“ podle někdejších sovětských pracovních táborů. V nich je odhadem asi 125 000 lidí. Jaderný program a porušování lidských práv režim izolují od okolního světa. Že by Kim skutečně někdy stanul před soudem, je ovšem zatím dost nepravděpodobné.

Loni na podzim nechal Kim Čong-un popravit svého strýce, který byl pokládán za druhého nejmocnějšího muže režimu a měl navíc dobré vztahy s Čínou. Na té je severní Korea závislá pokud jde o peníze, potraviny a zboží.