Ben Bradlee

Ben Bradlee Zdroj: ČTK

Zemřel Ben Bradlee, bývalý šéfredaktor The Washington Post, který sehrál důležitou roli v aféře Watergate

Ve věku 93 let zemřel v úterý americký novinář a bývalý šéfredaktor listu The Washington Post (WP) Ben Bradlee. Informovala o tom dnes agentura AP. Bradlee proslul zejména svou rolí v aféře Watergate, která vedla k rezignaci prezidenta USA Richarda Nixona.

Bradlee byl šéfredaktorem WP v letech 1968 až 1991. Ve své funkci se mu podařilo vytvořit z těchto novin jedny z nejrespektovanějších v USA i na celém světě.

Díky jeho podpoře se podařilo dvojici reportérů deníku WP Carlu Bernsteinovi a Bobu Woodwardovi odhalit jeden z největších skandálů v historii USA, takzvanou aféru Watergate.

Aféra vypukla v červnu 1972, kdy policie zadržela pět mužů při pokusu instalovat odposlouchávací zařízení ve štábu Demokratické strany ve Washingtonu (komplex budov se jmenoval Watergate).

Záhy deník WP napsal, že stopy vedou do štábu za znovuzvolení republikánského prezidenta Richarda Nixona. Ten sice na podzim téhož roku mandát obhájil, ale po dvou letech kvůli aféře rezignoval, aby se vyhnul obvinění v Kongresu.

Ben Bradlee byl jedním z mála lidí, kteří znali dlouho utajovanou identitu klíčového zdroje v aféře, agenta Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Marka Felta, kterou odhalil až v roce 2005 časopis Vanity Fair.

Ve filmu Všichni prezidentovi muži pojednávajícím o aféře Watergate Bradleeho ztvárnil herec Jason Robards.

Prezident Barack Obama udělil Bradleemu v roce 2013 nejvyšší americké civilní vyznamenání, Medaili svobody.