Josef Gabcik

Josef Gabcik Zdroj: Wikimedia.org

Hrdina Gabčík má ve své rodné vesnici novou bustu

Jednomu ze slavné dvojice československých parašutistů, kterým právem náleží i po 72 letech od atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha to nejvyšší uznání, byl postaven pomník v jeho rodné vesnici. Jozefa Gabčíka připomíná nyní v jeho rodné slovenské obci Poluvsie busta.

Operace Anthropoid – tak se jmenovala náročná akce, k níž byli dva mladí parašutisté, Jozef Gabčík a Jan Kubiš, vycvičeni za druhé světové války v Británii. Krycí název odkazoval na provedení likvidace říšského protektora Reynharda Heydricha. Notoricky známý příběh s nešťastným koncem většina z nás důvěrně zná. Nyní bude rodáka ze slovenské Poluvsie připomínat busta.

Podle informacé České televize nechali bustu vytvořit z příspěvků a drobných darů. Za zmínku stojí také malý, leč podstatný fakt: Busta má pozdvižené koutky, jako při úsměvu. Zdá se tedy, že se sympatický statečný parašutista na „svém“ pomníčku usmívá.

Při plnění svého úkolu oba parašutisti zemřeli, přesto jejich čin svými důsledky dalece přesáhl hranice tehdejšího Československa. Jejich osudy se dostaly mimo jiné i do literatury a filmu. Zmiňme například snímek Jiřího Seqense Atetnát, a strhující román spisovatele Jiřího Šulce s názvem Dva proti Říši.