Jurij Ljubimov

Jurij Ljubimov Zdroj: ČTK

Zemřel ruský režisér Jurij Ljubimov, legenda evropského filmu

Ve věku 97 let dnes zemřel legendární ruský režisér Jurij Ljubimov, který patřil k největším osobnostem evropského divadla minulého století a který dlouhá desetiletí svými postoji a uměleckými počiny provokoval sovětskou moc. Informovala o tom ruská média. V pátek byl Ljubimov se srdečními problémy ve vážném zdravotním stavu přijat na klinice v Moskvě.

"Ljubimov zemřel," citovala agentura TASS moskevskou kliniky, kde byl režisér hospitalizován. 

Lítost nad úmrtím Ljubimova již vyjádřili ruský prezident Vladimir Putin i premiér Dmitrij Medveděv. Putin v kondolenci podle RIA Novosti připomněl režisérovy zásluhy o rozvoj soudobého ruského divadla. Medveděv na Facebooku vyslovil svou účast "rodině, všem studentům, kolegům a obdivovatelům mistra".

"Je těžké si představit ruský divadelní život bez Jurije Petroviče Ljubimova," dodal premiér. Podobně se vyjádřil i ruský ministr kultury Vladimir Medinskij, podle něhož je nemožné si bez zesnulého umělce představit ruskou kulturu.
    "S géniem Ljubimovem zemřel poslední režisér velké divadelní generace," prohlásil podle DPA ředitel slavného moskevského Velkého divadla Vladimir Urin.

Jurij Ljubimov založil proslulé moskevské Divadlo Na Tagance, které od jeho vzniku v roce 1964 také řídil. Svými tamními inscenacemi trvale provokoval sovětskou moc. Série zákazů jeho představení, stejně jako statečné občanské postoje vyústily až v propuštění z divadla a vyhoštění ze Sovětského svazu. V roce 1983 byl jako "režimu nepohodlný" zbaven sovětského občanství a ocitl se na čtyři roky v nucené emigraci. Režíroval poté po světě jako izraelský občan. Vrátit se směl až v době sovětských reforem v roce 1988.

Je držitelem řady prestižních mezinárodních ocenění. K jeho nejproslavenějším inscenacím patří Hamlet s Vladimirem Vysockým nebo Puškinovo drama Boris Godunov. Ljubimov ale inscenoval po světě také řadu operních titulů. Režíroval kupříkladu světovou premiéru opery Luigiho Nona Když byl úsvit láskou ztěžklý v milánské La Scale.