Antonín Panenka

Antonín Panenka Zdroj: Profimedia.cz

Obyvatelé Prahy 10 volí senátora. Uspět může i bývalý fotbalista Panenka

Obyvatelé Prahy 10 začali v pátek volit senátora a zároveň se v referendu vyjádří k hazardu. Lidé mají vybrat nového senátora za Jaromíra Štětinu (za TOP 09), který se stal europoslancem. První kolo doplňovacích voleb do Senátu a referendum budou pokračovat ještě v sobotu.

Senátor bude zvolen na tři roky, což je zbytek Štětinova šestiletého funkčního období. O mandát se uchází deset kandidátů. TOP 09 nominovala učitelku tance Renatu Sabongui. ANO postavilo lékařku Janu Duškovou, ODS advokáta Oldřicha Choděru a ČSSD podpoří místostarostku Prahy 10 za zelené Ivanu Cabrnochovou. Lidovci v koalici s místními spolky a Liberálně ekologickou stranou nominovali prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudobu. Kandiduje i bývalý fotbalista Antonín Panenka (za hnutí Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší Desítku).

Zároveň s volbou senátora se budou občané Prahy 10 vyjadřovat v referendu k nulové toleranci hazardu a k rozdělení výnosů z hazardních her. Ve třetí otázce se pak vyjádří ke stavbě hospice. Jedná se o první ze tří vyhlášených referend. Další čeká Prahu 10 za týden při případném druhém kole senátních voleb. V sedmi otázkách se budou obyvatelé vyjadřovat ke stavbě nové radnice a rekonstrukci fotbalového stadionu Bohemians. Ve třetím plebiscitu v termínu komunálních voleb bude pět otázek týkajících se privatizace bytů, kamerového systému, oprav komunikací a parkovacích domů.