10 důvodů proti skotské nezávislosti a pro ni

10 důvodů proti skotské nezávislosti a pro ni Zdroj: Reuters

10 důvodů proti skotské nezávislosti a pro ni

Někdy v roce 1962 vycházejí maďarští uprchlíci z šestapadesátého roku a novopečení Britové István a Lajos z budovy ministerstva vnitra v Londýně s certifikáty občanství a čerstvými britskými pasy. István za radostného poskakování jásá, Lajos se rozbrečí. „Co brečíš, vole, jsme Britové,“ napomíná ho István. „No právě, vole,“ odpovídá Lajos, „ztratili jsme impérium.“ Vypráví tehdejší anglo-maďarská anekdota. A jak se dívat „jinýma očima“ na dnešní skotské referendum?

Proti

1. Tehdy jsme ztráceli impérium, dnes má na kahánku samotná Velká Británie. A to je první důvod proti skotské nezávislosti: My Britové naturalizovaní, Neagličané i Neskotové, leč Britové tělem i duší, neboť královské koruně slavnostně věrnost přísahající, Británii celistvou milující, se Skotskem a Walesem i Severním Irskem, s jejím nepochopitelným, ale fascinujícím kriketem, gloriózním shakespearovským divadlem, suchým humorem s vážnou tváří, jemnou ironií přecházející do sarkasmu, bodrou shovívavostí k přivandrovalcům jako k domácím zvířátkům, smaženou treskou v pivním těstíčku, silným čajem, ovesnou kaší, toasty s pomerančovou marmeládou, károvanou sukní bez podvlíkaček a kvílivými dudami, nechlazeným hořkým pivem, jednosladovou whisky, šťavnatým pečeným jehněčím, vlhkým větrem vanoucím ze všech mořských stran, s uklidňujícími stádečky oveček pasoucích se na venkovských kopečcích mezi zdáli viditelnými šlechtickými zámečky, slaměnými střechami pitoreskních vesniček a koberci lesních hub, které nikdo kromě nás nesbírá, to těm poblouzněným Skoťákům nikdy neodpustíme.

2. Oni nám napíší konečnou tečku za tři staletí sebevědomého a majestátného a ve srovnání s jinými kolonizacemi poměrně laskavého civilizování třetiny světa. Kdysi prvořadou a dnes druhořadou mocnost, stále ještě udávající tón světové kultuře a stanovující pravidla civilizovaného života, šmahem promění v jednu zemi třetiřadou a jednu čtvrtořadou. Druhý důvod proti skotské nezávislosti.

3. Obětují svoji vlastní velikost politické lstivosti jednoho demagoga, jenž po celou dobu kampaně zamlčuje ekonomický krach, který s naprostou jistotou Skoty po odtržení čeká. Až o 20 procent, odhadují bankéři. Zatajuje sedmnáct miliard liber, jimiž Londýn každoročně Skoty subvencuje. Vykrucuje se z dluhu za státní záchranu Bank of Scotland slovy: „To na nás snad vtrhnou s armádou, aby si ten dluh vybrali?“ Vybičovává je k protianglické náladě, hraničící s otevřenou nenávistí. Upírá logické hlasovací právo miliónu Skotů bydlících mimo Skotsko, ale zároveň dává ve volbách absurdní hlas ve Skotsku žijícím Polákům, Rumunům nebo Pákistáncům. A týden před referendem se nestydí přirovnat skotské odtržení od Anglie k emancipaci černochů od jihoafrického apartheidu. To je hluboký pád ze státotvornosti do stádotvornosti. Třetí důvod proti skotské nezávislosti.

4. Přijdou o miliardy bankovních vkladů, které se už týden před referendem začaly přesouvat do Anglie. Ztratí zahraniční investice, už dnes hrozící se přestěhovat „jižně od hranice“, již šéf labouristů Miliband (pravda, trochu zbrkle) pohrozil vztyčit, se všemi celními zádrhely a pasovými kontrolami. Čtvrtý důvod proti skotské nezávislosti.

5. Stanou se nebránitelným územím s armádou v počtu nanejvýš 10 000 lidí, k níž se nevrátí (jak už oznámily) desetitisíce Skotů sloužících v anglických regimentech. Pátý důvod proti skotské nezávislosti.

6. Ztratí až třetinu své dnešní ropy, jež (ač těžena díky anglickým investicím) je zatím celá pod skotskou správou, ale kterou jim odřízne do moře prodloužená čára hranice. Šestý důvod proti skotské nezávislosti.

7. Vzdají se třísetletého privilegia vládnout Angličanům prostřednictvím svých 59 poslanců v londýnském parlamentě a disproporčního počtu britských premiérů (12 ze 75, ač Skotové tvoří jen osm procent britské populace), od Gladstona a Balfoura přes Macmillana a Douglase-Homea po Blaira a Browna. Sedmý důvod proti skotské nezávislosti.

8. Oloupí své herecké hvězdy o možnost stát se rytíři Britského impéria, jakými jsou dnes Sir Sean Connery (separatista) a Sir Ian McKellen (unionista) a spisovatelské hvězdy, jako byl Sir Arthur Conan Doyle (určitě unionista, neboť kdo by Sherlocka Holmese hledal v Glasgowě). Osmý důvod proti skotské nezávislosti.

9. Uváznou v limbu mezi Nevelkou Británií a Evropskou unií, kam se pořád bláhově domnívají, že automaticky spadnou, ač jim už několik eurošéfů od Barrosa po Junckera sdělilo, že si budou muset stoupnout do fronty za Albánce. Devátý důvod proti skotské nezávislosti.

10. Odpálí startovací pistoli pro všechny ostatní evropské separatisty, od Katalánců a Basků po Benátčany a Vlámy, jež Evropu promění v mišmaš břečťanových větviček přisátých na silné dubisko německé, zvolna se proměňující v islámský chalífát. Desátý důvod proti skotské nezávislosti.

Pro

1. Anglie zbohatne ročně o 17 miliard liber, které Skotům přestane dávat, a o další miliardy převedených bankovních vkladů. Z těch možná konečně opraví svoje železnice, aby nedrncaly, vlakové záchody, aby splachovaly, silnice, aby se nepropadaly, popraskané vodní potrubí, aby nevytékalo do země, hráze, aby zastavily záplavy, kvalitní me­teorology, aby správně předpovídali počasí.

2. Odchodem 59 skotských poslanců z londýnského parlamentu rázem zmizne 41 labouristů a Anglie se může těšit na sto let poklidného a mírného konzervatismu v koalici s veselou kopou Farageovy UKIP.

3. Bude to bez Davida Camerona, který bude muset podat demisi coby premiér předsedající rozpadu Británie.

4. BBC zruší své skotské filiálky a následná Scottish Broadcasting Corporation si bude muset anglické programy kupovat za tvrdou anglickou valutu.

5. Anglická libra, jež se v předreferendní nervozitě na chvíli mírně zachvěla, se odtržením skotské pijavičí ekonomiky opět postaví na nohy, aby mohla Angličanům (a do Anglie uprchlým Skotům) nakoupit víc kvalitní whisky za devalvovanou libru skotskou.

6. Odtržení Skotů posílí argumenty pro odchod Nevelké Británie z EU, neboť je-li jeden separatismus O.K., co komu může vadit na druhém?

7. Britské Královské námořnictvo vyklidí skotské přístavní základny a přetáhne si i skotskou výrobu ponorkových periskopů.

8. Osiřelí Britové si oddychnou, že se už nemusí Skotům podbízet a uplácet si jejich přízeň. Naštěstí nebudou muset rozpouštět žádné britské národní fotbalové mužstvo, protože fotbal nikdy britskou unii nevzal na vědomí.

9. Přimknou se ke svému královskému rodu a prince Charlese vyzvou, ať vrátí sukni a oblékne si znovu podvlíkačky. Skotové pak budou muset povolat na trůn jediného pravoplatného dědice posledního skotského krále Karla I., jímž je vévoda Franz Bonaventura Adalbert Maria Herzog von Bayern, dnes jedenaosmdesátiletý. Po něm by skotský trůn dědil jeho devatenáctiletý prasynovec kníže Joseph Wenzel Maximilian Maria von und zu Liechtenstein. To by vlastně pro Skoty byla záchrana, neboť připojením k Lichtenštejnsku by se automaticky stali členy Evropského sdružení volného obchodu (EFTA), takže by mohli přece jen do Británie jezdit bez víz.

10. To ale taky znamená, že stejně tak bez víz budou moci do zchudlého Skotska jezdit ti nafoukaní Angličané opět Skoty urážet a ponižovat. Takže se nakonec ukáže, že celé to vyhlášení nezávislosti bylo na houby.

Text Benjamina Kurase byl publikován i v novém tištěném Reflexu č.38/2014, který vyšel 18. září.