Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

USA a další země NATO zahájily manévry na Ukrajině

Na západě Ukrajiny začaly dnes ráno desetidenní manévry za účasti členů Severoatlantické aliance. Do cvičení nazvaného Rapid Trident 2014 se má ve Lvovské oblasti zapojit 1300 vojáků ze Spojených států, Německa, Británie, Polska a několika dalších zemí NATO a také jednotky z Ukrajiny, Ázerbájdžánu, Gruzie a Moldavska. Informovala o tom agentura DPA.

Manévry se konají ve vojenském prostoru Javoriv u polských hranic a podle ukrajinského tisku přivádějí na ukrajinské území první americké vojáky od začátku povstání proruských separatistů na východě země.

Prostor pro vojenské cvičení 15 zemí se nachází asi 1200 kilometrů od východoukrajinského Donbasu, kde navzdory oficiálně přijatému příměří pokračují boje mezi ukrajinskými vládními vojáky a proruskými rebely.

"V současné době proti nám stojí protivník, který má jednu z nejsilnějších armád světa a také jaderné zbraně," prohlásil na úvod manévrů ukrajinský důstojník Oleksandr Spivak s poukazem na Rusko.

Moskva proti cvičení už počátkem září oficiálně protestovala a označuje je za provokaci. "Cvičení svědčí o absolutní podpoře, kterou NATO poskytuje kyjevským neofašistickým a extremistickým silám včetně bojovníků Pravého sektoru," uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

Během manévrů má být mimo jiné nacvičováno zneškodňování improvizovaných výbušnin či organizace hlídek, napsala agentura DPA.