Na Krym po ruské okupaci přestali jezdit turisté, poloostrov zažívá s Putinem špatné časy

Na Krym po ruské okupaci přestali jezdit turisté, poloostrov zažívá s Putinem špatné časy Zdroj: Profimedia.cz

Na Krym přijelo o 60 procent lidí méně než loni, ekonomika trpí. Přiznali to i Rusové

Ruští propagandisté a politici se několik měsíců snažili svět přesvědčit, že Krym funguje po březnové okupaci a připojení k Rusku bez problémů. Hnacím motorem místní ekonomiky přitom býval cestovní ruch. Jenže teď úřady na Krymu přiznaly, že sem přijelo až o 60 procent méně turistů než loni. Ztráty jdou do miliard.

Podle Jeleny Jurčenkové z krymského ministerstva cestovního ruchu dorazilo letos na poloostrov Krym do konce srpna kolem 2,3 milionu turistů. Za loňský rok to bylo celkem přes šest milionů a tohoto čísla už nemůže být nijak dosaženo. Hlavní sezona totiž skončila a další příliv návštěvníků bude jen slábnout. Informace byla zveřejněna na anglicky psaném webu Crimea inform news agency.

Zatímco loni se rekreovalo na Krymu 3,5 milionů Ukrajinců, letos jich bylo pouhých 400 tisíc, své oblíbené místo opustili i Bělorusové. O něco více bylo Rusů (95 procent turistů ze všech). Na příkaz prezidenta Putina na Krym posílaly své zaměstnance i velké ruské firmy a letecké společnosti zlevnily lety, jenže ani to nepomohlo.

Na turistiku bylo přitom na Krymu navázaných mnoho dalších odvětví (obchod, výroba potravin a nápojů, taxislužba, průvodci a další). Celkové ztráty, až se dopočítají, tak budou podle ekonomů ještě větší. A nahradit výpadek návštěvníků z Ukrajiny v nejbližších letech nepůjde, protože někteří obyvatelé této země na okupované území odmítají cestovat a rusky mluvící Ukrajinci mají kvůli válce na jihovýchodě země zcela jiné starosti.