V Rusku se kvůli zákazu dovozu z EU a USA zvýšily ceny potravin. A bude hůř - ilustrační foto

V Rusku se kvůli zákazu dovozu z EU a USA zvýšily ceny potravin. A bude hůř - ilustrační foto Zdroj: ČTK

V Rusku se kvůli zákazu dovozu z EU a USA zvýšily ceny potravin. A bude hůř

Přestože ruští politici a média prosycená propagandou pořád hlásají, že na vzájemné sankce doplatí spíše Západ, zatím je opak pravdou. Podle různých informací z Ruska, se tam v důsledku zákazu dovozu některých potravin z EU, USA, Norska, Kanady a Austrálie, zvyšují ceny a chybějící export vyvolává problémy i v některých firmách a v restauracích. Navíc situace se podle expertů ještě zhorší.

 

Původně Rusko předpokládalo, že se prostě potraviny dovezou z Brazílie, Číny, Argentiny, nebo Turecka. Tato možnost sice existuje, ale levnější to rozhodně nebude. Obchodníci využili situace a například ceny brazilského masa jsou na mezinárodním trhu v září o 20 až 30 procent vyšší, než v srpnu. Rusové ho tedy nakoupit mohou, ale jejich obyvatelé to velmi výrazně pocítí.

V prvních týdnech po zákazu dovozu potravin ze Západu vzrostly podle britské BBC ceny v ruských supermarketech. V Moskvě je o 5 procent dražší mlíko, o 6 procent ryby a sýry zatím o 4 procenta. Jenže to není konec. Tlak na ceny pořád narůstá.

Má to dopady i na restaurace. Ty lepší, které pracovaly hlavně se surovinami ze Západu, přicházejí o velkou část tržeb.

Pokud by Rusko chtělo být v potravinách soběstačné (někteří jeho politici o tom hovoří), tak by mu to podle odhadů trvalo minimálně deset let. Jenže touto cestou se nakonec ubírat zřejmě vůbec nebude.

Ještě větší problémy než v Moskvě a Petrohradu ale nastaly v odlehlých ruských regionech. Tam ceny ryb či kuřat poskočily až o desítky procent. Některé zpracovatelské závody, které vyráběly potraviny ze západních surovin, také hlásí výpadky výroby.

Novodobý car Vladimir Putin ale pořád Rusům slibuje, že vše zařídí a vše bude v pořádku.