Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia.org

Rusové úspěšně otestovali raketu Bulava, může nést až deset jaderných hlavic

Nová ruská jaderná ponorka Vladimir Monomach dnes úspěšně vyzkoušela mezikontinentální raketu Bulava. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Raketa odstartovala z ponorky plující pod hladinou Bílého moře u severních břehů evropské části Ruska a dopadla na opačném konci země. "Bojové hlavice úspěšně zasáhly polygon Kura na Kamčatce," citovasla agentura Interfax generála Igora Konašenkova.

Podobný loňský test byl neúspěšný. Rakety Bulava, které mají patřit k základním prvkům ruského systému jaderného odstrašování po tři další desetiletí, dosud podle agentury Interfax neuspěly v osmi z 19 testů.

Raketa je prý s to přepravit na vzdálenost 8000 kilometrů až deset jaderných hlavic, schopných samostatně manévrovat v rychlosti několikanásobně překračujících rychlost zvuku. To má zaručit proniknutí protiraketovou obranou.

Vladimir Monomach je třetí ponorkou třídy Borej, nosičů strategických raket. Na stavbě plavidla se začalo pracovat v loděnicích Sevmaš v Severodvinsku na březích Bílého moře v březnu 2006, na vodu byla spuštěna v prosinci 2012, loni v září začaly plavební zkoušky.

Prakticky v téže době, loni 7. září, neuspěl jiný test rakety Bulava, kterou zhruba minutu po startu z ponorky operující v Bílém moři "postihla porucha palubních systémů". Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tedy pozastavil testy nových ponorek a nařídil pět nových pokusných startů raket Bulava.

Už dřívější testy raket Bulava doprovázely vážné problémy. Z prvních 13 pokusných startů byla úspěšná necelá polovina. Šéf petrohradského závodu Rubin, který rakety vyrábí, byl kvůli opakujícím se problémům propuštěn. V letech 2010-11 se odehrálo několik úspěšných startů, na jejichž základě vláda rozhodla zařadit Bulavy do výzbroje ruského vojenského námořnictva.