Porošenko se sešel s Van Rompuyem, odpoledne osloví summit EU

Porošenko se sešel s Van Rompuyem, odpoledne osloví summit EU Zdroj: ČTK

Porošenko se sešel s Van Rompuyem, odpoledne osloví summit EU

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zahájil sérii svých dnešních jednání v Bruselu setkáním se stálým předsedou schůzek zemí EU Hermanem Van Rompuyem. Odpoledne Porošenko osloví také lídry všech unijních zemí na dnešním mimořádném summitu Evropské unie. Při příchodu Porošenko novinářům stručně řekl, že EU požádá o "rozhodnou akci", která by umožnila uklidnění situace na východě země.

Summit, který byl původně svolán především kvůli vnitrounijním personálním otázkám, bude nyní v důsledku rychlého vývoje na Ukrajině zřejmě zvažovat zesílení sankcí vůči Rusku. Lídři unijních zemí by tak například mohli evropské diplomatické službě uložit jejich přípravu.

Západní země i Kyjev mají za prokázané, že v posledních dnech do bojů na východě Ukrajiny zasahují přímo ruští vojáci a jejich technika. Z významné části evropských metropolí nyní zní volání po přitvrzení postupu vůči Moskvě.

Porošenka dnes v Bruselu čeká také jednání s předsedou Evropské komise José Barrosem. EU už spustila rozsáhlý program hospodářské pomoci Ukrajině, se kterou nedávno uzavřela asociační dohodu a také dohodu o volném obchodu.