NATO zveřejnilo unikátní fotografie, z nichž je pohyb ruských vojsk patrný

NATO zveřejnilo unikátní fotografie, z nichž je pohyb ruských vojsk patrný Zdroj: NATO

Ruští vojáci operují na Ukrajině, říká šéf NATO. Dokazují to unikátní fotografie

Světové agentury dnes citují zdánlivě nepřekvapivou zprávu, a sice prohlášení generálního tajemníka Severoatlantické aliance Andrese Fogha Rasmussena, jenž se nechal slyšet, že „ruští vojáci a technika se přímo účastní vojenských operací“.

Nyní ale NATO disponuje důkazy o pohybu ruských jednotek na Ukrajině. Své poznatky šíří pomocí sociálních sítí, kde také NATO zveřejnilo unikátní fotografie, z nichž je pohyb ruských vojsk patrný. Po dnešním jednání velvyslanců členských zemí aliance se zástupci Ukrajiny to Rasmussen před novináři označil za "do očí bijící" narušení ukrajinské suverenity a územní celistvosti.

Pokračující ruské pohrdání vlastními mezinárodními závazky NATO podle Rasmussena co nejsilněji odsuzuje. Jedná se podle něj o nebezpečný vzorec, kdy je Ukrajina jako samostatný stát destabilizována po mnoho měsíců. Na summitu ve Walesu příští týden se lídři zemí NATO setkají s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, aby jasně vyjádřili svou podporu jeho zemi. Ruskou federaci dnes NATO vyzvalo, aby ukončila své ilegální akce, zastavila podporu separatistickým uskupením na východě Ukrajiny a přijala "okamžité a ověřitelné" kroky k uklidnění nynější hluboké krize.