Sobotka a Dienstbier

Sobotka a Dienstbier Zdroj: ČTK

Sobotka s Dienstbierem se přeli o spolupráci na služebním zákonu

Situace kolem služebního zákona se dnes ve vládě výrazně vyhrotila. Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier nejprve odmítl, aby se jeho legislativci podíleli na dalších úpravách normy, s jejíž dohodnutou podobou Dienstbier nesouhlasí. Premiér Bohuslav Sobotka ale na účasti odborníků z úřadu vlády trval. Své názory si vyříkali na schůzce, po níž Sobotka řekl, že legislativci z vlády se prací na změnách účastnit budou. Dienstbier slíbil, že zkusí některého ze svých spolupracovníků uvolnit.

Zapojení odborníků z úřadu vlády požadují i koaliční lidovci. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky má ministr splnit úkol zadaný vládou, nebo může rezignovat. Dienstbier po schůzce s premiérem ale novinářům řekl, že Sobotka po něm rezignaci nepožadoval, pokud by neustoupil.

Na úpravě služebního zákona na základě dohody mezi vládou a částí opozice nyní pracují odborníci z ministerstev vnitra, financí a práce. Legislativci z úřadu vlády se na ní ale nepodílejí, poté co na zákonu dále odmítl pracovat Dienstbier, který se prý za dohodu nemůže postavit.

Sobotka dnes na tiskové konferenci uvedl, že účast legislativců z úřadu vlády předpokládá. V zápětí ale jeho ministr novinářům zopakoval, že on se dalších prací účastnit nebude. Jeho úřad má nyní hodně práce, a nemá kapacitu, aby podporoval práce na služebním zákonu, uvedl. Navíc je prý pro lidi z jeho týmu složité, podílet se na normě, když jejich práce byla znehodnocena.

Na opakovaný dotaz novinářů Sobotka zopakoval, že se legislativci z úřadu vlády na dalších pracích podílet budou. Oba viditelně rozrušení politici si pak šli jeden z nejvážnějších sporů dosavadního působení koaličního kabinetu vyříkat do útrob Sněmovny.

"Legislativci úřadu vlády určitě budou spolupracovat na zpracování pozměňujícího návrhu pro Poslaneckou sněmovnu," řekl Sobotka po schůzce. "Chápu, že (Dienstbier) věnoval hodně energie a úsilí přípravě zákona o státní službě," uvedl premiér k roztržce s ministrem a v této otázce už neočekává potíže.

Dienstbier uvedl, že jeho podřízení už pro ministerstvo vnitra zpracovali veškeré podklady toho, co bylo na služebním zákoně uděláno, i přehled úkonů, které je třeba splnit. "Já poskytuji vnitru absolutní součinnost," zdůraznil ministr. "Budu se snažit někoho uvolnit, aby se těch prací účastnit mohl," dodal Dienstbier. Kolik lidí poskytne, však neupřesnil. Případnou rezignaci po něm premiér ale prý nežádal.

K chování Dienstbiera si řekli své i lidovci, kteří postoj jeho úřadu považují za rozmařilost. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek prý nevidí důvod, proč by si měl někdo umanout, že své lidi nevyšle do prací, jichž se účastní odborníci dalších resortů. Až bude zaveden služební zákon, nic takového se prý nemůže stát. Jurečka na Twitteru napsal, že prý Dienstbier nepochopil, že si jako ministr nemůže říkat, co chce, či nechce.

Dienstbier ve čtvrtek řekl, že nechce nadále vyjednávat s EU o služebním zákonu. Dělat by to podle něj měla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Ta dnes ale uvedla, že by s unií o služebním zákonu mělo vyjednávat ministerstvo vnitra, které je nyní na základě dohody vlády a části opozice za návrh zákona především zodpovědné. Také uvedla, že i nový návrh by měl splnit požadavky EU, o čemž Dienstbier pochyboval. Za ANO nyní bude o přípravě návrhu jednat šéf jeho poslanců Jaroslav Faltýnek.

"Neumím si představit, že několik profesionálů by tohle za tři týdny nezvládlo," poznamenal ke stejnému tématu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Má za rozumné, že se Dienstbier vzdal dalších prací na zákonu, když to tak "zvoral".

Poslanec Radim Fiala z Úsvitu dnes novinářům řekl, že podle něj nový návrh státní správu neodpolitizuje. Hnutí proto bude předkládat pozměňující návrhy, jednání dolní komory blokovat nehodlá, čímž hrozila TOP 09 a ODS. Stejně to vidí i komunisté.