Pásmo Gazy

Pásmo Gazy Zdroj: ČTK

Třídenní příměří mezi Izraelem a Palestinci skončilo. Hamas okamžitě obnovil raketovou palbu

Třídenní příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas vypršelo dnes v 7:00. Hamas obnovil z Pásma Gazy raketovou palbu, nad izraelským městem Aškelon zasahovala podle agentury Reuters protiraketová obrana.

Mluvčí Hamasu Fauzí Barhúm dnes ráno řekl, že jeho organizace "odmítá prodloužit příměří, ale stále se vyjednává". Na Izrael bylo podle armády po 7:00 SELČ vypáleno pět raket, civilisté v palestinském Pásmu Gazy prchají po tisících z domů ve strachu před izraelskými nálety.

Hamas už ve čtvrtek avizoval neochotu udržet klid zbraní bez podmínek, protože Izrael odmítl přistoupit na jeho požadavky. Humanitární příměří se podařilo vyjednat po skoro měsíci bojů, při nichž v Pásmu Gazy zahynulo více než 1800 lidí. Izrael má téměř 70 obětí. O prodloužení příměří se vyjednávalo v minulých dnech v Egyptě.

Podle izraelského deníku Haarec ještě není zcela jasné, zda příměří opravdu zkolabovalo. Hamas popřel vypálení raket po vypršení dvaasedmdesátihodinové lhůty příměří, ale jeho rakety vyvolaly poplach ještě před 7:00 SELČ nad městy Aškelon, Ašdod a Eškol.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Moše Jaalon již instruovali armádu, aby byla v souvislosti s vypršením příměří připravena na všechny scénáře. "Musíme vzít v úvahu i možnost, že v osm hodin ráno (místního času) začnou střílet. Jsme na to připraveni," citoval list The Jerusalem Post nejmenovaný armádní zdroj.

Nejmenovaný zdroj Hamasu řekl Haarecu, že delegace hnutí jednala dnes ráno několik hodin s Egypťany jako prostředníky. Za prodloužení příměří prý Hamas žádal, aby se Izrael předběžně zavázal k otevření hraničních přechodů do Pásma a k pomoci při obnově Gazy. Egypťané ale předali vzkaz, podle nějž Izrael tyto požadavky odmítá.

Hamas chce dosáhnout zrušení blokády Pásma Gazy, které trvá od roku 2006. Izrael zase požaduje odzbrojení Hamasu a demilitarizaci Gazy. Oba požadavky jsou pro protistranu nepřijatelné.