Turisté Praha

Turisté Praha Zdroj: Profimedia

Ruských turistů přijelo do Česka o 14 procent méně, naopak raketově přibývá Číňanů

Důsledky napětí na Ukrajině a spory s Ruskem mají dopad na turistický ruch v České republice. Podle ve čtvrtek oznámených výsledků organizace CzechTourism ubylo ve druhém letošním čtvrtletí ruských turistů meziročně o 14,1 procenta, příjezdy z Ukrajiny pak klesly až o 34,5 procenta. Celkově ale příjezdy turistů nestagnují, protože propad vyrovnává více lidí z okolních států a také z Číny a Jižní Koreje.

Ve druhém čtvrtletí roku 2014 přijelo do Česka celkem 2,2 milionu zahraničních turistů, což bylo o 3,4 procenta více než ve stejném období předchozího roku (podle CzechTourismu se termínem „zahraniční turista“ rozumí návštěvník ČR, který alespoň jednu noc přenocoval v hromadném ubytovacím zařízení).

Za růstem příjezdů stála především vyšší poptávka po České republice v blízkých zemích (Rakousko +14,4 %; Slovensko + 13,1 %; Německo +10,5 %; Maďarsko +12,1 % či Polsko +4,2 %). Ale až o 22 procent více bylo turistů z Číny a u této země, kde je cestování na obrovském rozmachu, se dají očekávat podobná čísla ještě několik let. O více než deset procent více bylo i občanů Jižní Koreje, k čemuž přispívá to, že nepotřebují víza a Praha má přímé letecké spojení se Soulem.