Gaza

Gaza Zdroj: ČTK

Příměří v Gaze je porušováno, zahynulo několik Izraelců i Palestinců

V palestinském Pásmu Gazy začalo v osm hodin místního času platit třídenní příměří mezi Izraelem a hnutím Hamas dojednané za přispění Spojených států. Z obou stran však podle místních médií došlo již dvě hodiny po zahájení k jeho porušování. Na Izrael podle listu Times of Israel opět dopadly rakety a při izraelských útocích u města Rafáh zahynulo několik Palestinců, informovala agentura AFP s odvoláním na lékařské zdroje. Izraelská vláda následně obvinila Hamas ze "zjevného porušování" příměří.

Civilisté z obou stran konfliktu umírali i těsně před vyhlášením příměří. Osm Palestinců zabila palba z izraelských tanků na jihu Pásma Gazy. Podle zdravotníků byly mezi mrtvými i dvě ženy a tři děti. Další šest obětí na životech si vyžádal následný nálet izraelského letectva na stejné místo. Izraelská armáda oznámila, že minometný granát ve čtvrtek na hranici s Pásmem Gazy zabil pět izraelských vojáků.

Jakmile začalo příměří platit, ulice Gazy se zaplnily Palestinci, popsala agentura Reuters. Mnoho lidí se totiž po týdnech bojů rozhodlo vrátit domů. "Jsme na cestě zpátky do Bajt Lahíja (na severu Pásma Gazy)," uvedl 38letý otec čtyř dětí Ašraf Zajíd. "Doufáme, že příměří bude trvalé a nebudeme se již muset vracet do úkrytu provozovaného OSN," dodal.

Od začátku izraelské ofenzívy 8. července zahynulo více než 1450 Palestinců, což je více než při předchozí izraelské operaci Lité olovo na přelomu let 2008 a 2009. Zraněno jich bylo přes 8000, informovalo palestinského ministerstvo zdravotnictví. Izrael během nynějších bojů přišel o 61 vojáků. Palestinské rakety také zabily tři civilisty, z nichž jedním byl thajský zemědělský dělník.

Od začátku operace vypálili radikálové na území Izraele již 2968 raket, uvedla izraelská armáda. Izraelské letectvo podniklo v noci na dnešek nálety na 40 cílů a za posledních 24 hodin zničilo dva tunely vedoucí z Pásma Gazy na území židovského státu.

Na příměří dlouhém 72 hodin se podle společného prohlášení amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna domluvily Izrael a palestinské hnutí Hamas. Obě strany se také mají sejít k jednáním v Káhiře o trvalejším příměří. Nechaly se nicméně rovněž slyšet, že na případné útoky budou reagovat nehledě na klid zbraní. A jak doplnil izraelský armádní mluvčí, budou rovněž pokračovat v ničení tunelů využívaných radikály.

Kerry podle agentury AP potřeboval více než stovku telefonátů v posledních deseti dnech, včetně několika tuctů hovorů jen během čtvrtka, aby dočasné humanitární příměří pomohl prosadit.

Do Káhiry míří Kerryho náměstek William Burns. Podle nejmenovaného amerického představitele, kterého citovala agentura AFP, by měl přijet o víkendu. Jeho cílem je přimět obě dvě strany, aby souhlasily s prodloužením nyní třídenního příměří. Jednotliví vyjednavači se nejspíš budou do egyptské metropole sjíždět postupně, izraelští představitelé se totiž jen výjimečné účastní nějakých schůzek v období, kdy slaví židovský svátek šabat. Ten začíná v pátek se západem Slunce a končí v sobotu večer a je dnem absolutního klidu, kdy Židům jejich náboženské zákony zakazují pracovat, řídit auto i zapínat elektrické spotřebiče.

Palestinská delegace prý měla v plánu odjet na vyjednávání dnes ráno, uvedla americká CNN. V delegaci jsou zástupci jak hnutí Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse, tak i představitelé radikálních hnutí Hamas a Islámský džihád.