Pásmo Gazy

Pásmo Gazy Zdroj: ČTK

Útoky v Gaze zabily přes 100 Palestinců a zasáhly dům vůdce Hamásu

Při dnešních izraelských útocích v palestinském Pásmu Gazy zahynulo již více než 100 lidí, oznámilo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Při náletech byla zasažena i jediná elektrárna v Pásmu Gazy, místní obyvatelé se tak ocitli zcela bez elektřiny.

Izraelská armáda zahájila po krátkém klidu zbraní v pondělí odpoledne další část pozemní a letecké operace v Pásmu. Počet mrtvých Palestinců tak už přesáhl 1200, zatímco na izraelské straně zemřelo 53 vojáků a tři civilisté, jedním z nich byl thajský dělník. Přes 182.000 Palestinců (zhruba desetina místní populace) muselo kvůli bojům opustit své domovy a schovává se v 82 úkrytech, které provozuje OSN.

Podle úřadů v Gaze se terčem vzdušného útoku stal i dům jednoho z vůdců radikálního hnutí Hamas Ismáíla Haníji. Jeho syn pak na svém facebookovém profilu uvedl, že dům byl v době útoku prázdný. Při dalších útocích byly prý zasaženy čtyři mešity využívané jako sklady zbraní, jeden tunel a odpalovací zařízení pro rakety. Podle Palestinců se staly terčem i továrny, vládní budovy, mateřská škola a dvě školy.

Hamas, který od začátku konfliktu vypálil na izraelské cíle už asi 2600 raket, uvedl, že terčem nočního útoku se stalo i sídlo jeho televizní stanice Al-Aksá. Ta však navzdory tomu pokračuje ve vysílání.

Hamas odpoledne popřel informaci, že přistoupil na čtyřiadvacetihodinové humanitární příměří po vyjednávání s Organizací pro osvobození Palestiny (OOP). Vysoký představitel OOP, jejímž členem Hamas není, tvrdil, že je Hamas připraven zastavit boje na 24 hodin, avšak mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí krátce nato řekl, že to není pravda.

Podle izraelských sdělovacích prostředků odjeli zástupci Hamasu a dalších radikálních skupin vyjednávat o příměří do Egypta. Káhira před dvěma týdny navrhla plán na ukončení bojů, v němž ale podle Hamasu nebylo zrušení blokády Pásma.

Izrael chce v bojích zřejmě pokračovat. V Chán Júnisu na jihu pásma armáda vyzvala s pomocí tlampačů, telefonátů a letáků obyvatele, aby opustili své domovy.

Izraelci dnes podle svědků zaútočili i na jedinou elektrárnu v Pásmu Gazy, a místní obyvatelé se tak ocitli zcela bez elektřiny. Před útokem měli elektrický proud jen asi tři hodiny denně, poznamenala agentura AP.

Právě zničením všech tunelů, z nichž radikálové z hnutí Hamas podnikají útoky na území židovského státu, podmínil v pondělí premiér Benjamin Netanjahu konec operace v Pásmu. Ta podle něj může být ještě velmi dlouhá a náročná.

Izraelská armáda zahájila operaci Protective Edge (Ochranné ostří) namířenou proti Hamasu 8. července. Dnes tedy probíhá již dvaadvacátým dnem. Právě 22 dní trvala předchozí izraelská operace v Pásmu Gazy s názvem Cast Lead (Lité olovo) na přelomu roku 2008 a 2009. Tehdy přišlo o život na 1400 Palestinců, tři izraelští civilisté a deset vojáků. Konflikt skončil 18. ledna 2009 příměřím.