„Měníme zemi k lepšímu“ zní heslo ČSSD pro volby.  Myslí to upřímně jako za Grosse?

„Měníme zemi k lepšímu“ zní heslo ČSSD pro volby. Myslí to upřímně jako za Grosse? Zdroj: ČTK / Stanislav Zbyněk

Vtip léta: „Měníme zemi k lepšímu“ zní heslo ČSSD pro volby. Myslí to upřímně jako za Grosse?

Vládní sociální demokracie se podle všeho domnívá, že volič byl, je a bude člověkem, který vůbec nepřemýšlí a nic si nepamatuje. Jinak by si těžko mohla zvolit pro podzimní a komunální volby heslo „Měníme zemi k lepšímu“.

Hodně to připomíná heslo, které používal Stanislav Gross, bývalý předseda ČSSD a expremiér. Ten tvrdil: „Myslím to upřímně.“ Jak to dopadlo, víme všichni. Gross pak musel kvůli finančním nesrovnalostem odstoupit z funkce a v politice skončil.

„Hlavní heslo bude doplněno heslem regionálním, které bude osobním heslem konkrétního kandidáta,“ řekl volební manažer ČSSD pro podzimní kampaň Karel Březina. Strana chce v kampani vedle pro sociální demokraty tradiční oranžové barvy hojně využívat také českou trikolóru. Zřejmě asi proto, že některé její frakce nesouhlasí například se zahraničními misemi českých vojáků.

ČSSD bude mít přitom v senátních volbách poměrně těžkou pozici, protože bude z 27 uvolněných mandátů obhajovat 23, a to se jí s určitostí nemůže podařit. Premiér Sobotka tak už hovořil o tom, že úspěchem bude, když sociální demokracie zůstane v jednaosmdesátičlenném Senátu nejsilnější stranou. Nyní má senátorský klub ČSSD 44 členů. Odborníci ale tvrdí, že i to není možné.

Pro senátní klání má sociální demokracie podle svého místopředsedy pro hospodaření Martina Starce k dispozici kolem 25 milionů korun, dalších 35 milionů je pak připraveno pro volby do obcí a měst.