Při ostřelování Gazy zemřelo 45 Palestinců, stovky lidí prchají

Při ostřelování Gazy zemřelo 45 Palestinců, stovky lidí prchají Zdroj: ČTK

Při ostřelování Gazy zemřelo 45 Palestinců, stovky lidí prchají

Izraelská armáda vystupňovala pozemní ofenzivu v palestinském Pásmu Gazy. Při ostřelování okolí města Gaza zemřelo od dnešní noci nejméně 45 Palestinců a zhruba 400 lidí utrpělo zranění, informovaly s odvoláním na palestinské zdravotnické zdroje zahraniční agentury. Tisíce dalších obyvatel prchají před postupujícími izraelskými jednotkami dál do vnitrozemí. Izrael a Palestina se dohodly na několikahodinovém humanitárním příměří, které má poskytnout zdravotníkům čas na transport zraněných a mrtvých.

Diplomatické snahy o smírné vyřešení konfliktu zatím nemají úspěch. Podle agentury AFP dnes vedení hnutí Hamas souhlasilo s tříhodinovým humanitárním příměřím, které navrhl Mezinárodní výbor Červeného kříže. Na dvouhodinové příměří přistoupil podle armády také Izrael. V Kataru se sejde generální tajemník OSN Pan Ki-mun a prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Do Pásma Gazy byly vyslány nové izraelské vojenské posily. Armáda tvrdí, že v Pásmu především ničí tunely, které palestinští radikálové používají k pronikání do Izraele, a také odpalovací zařízení, jimiž radikálové ostřelují izraelské území. V dnešním ranním prohlášením armáda sdělila, že posily se zapojí do "boje proti terorismu v Pásmu Gazy, aby zajistily Izraelcům bezpečný život".

Agentura AFP uvedla, že mezi mrtvými jsou také syn a vnoučata Chalíla Hajá, což je vysoký představitel radikálního hnutí Hamas, které Pásmo Gazy kontroluje. Ve čtvrti Šadžajá ve východní části města Gaza, kde je situace nejdramatičtější, zahynul palestinský zdravotník a kameraman, který na místě natáčel reportáž.

Od dnešní noci přibyly nejméně čtyři stovky zraněných. Podle očitých svědků jsou všechny nemocnice přeplněné a potýkají se s nedostatkem materiálu a léků, informuje agentura DPA. Dnešní útok z izraelské strany je co se týče obětí jedním z nejkrvavějších dnů od začátku operace před necelými dvěma týdny.

Z města Gaza a okolí se podle AFP a Reuters snaží před ofenzivou, do níž se zapojily i tanky, uprchnout tisíce lidí. Směrem do vnitrozemí míří celé rodiny, některé pěšky, jiné v plně naložených automobilech. Nouzová obydlí ve školách a dalších objektech už vyhledalo asi 63.000 lidí, oznámil Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Nové útoky na Pásmo Gazy odsoudil palestinský lídr Abbás, který je skrze svého mluvčího označil za "další masakr spáchaný izraelskou vládou". Mluvčí izraelské armády, které se na komentář zeptala agentura Reuters, pouze konstatovala, že obyvatelé čtvrti Šadžajá dostali před dvěma dny varování prostřednictvím nahraných vzkazů s doporučením k evakuaci.

O dvě se zvýšil počet obětí na izraelské straně: mrtvých Izraelců je od začátku konfliktu sedm. Jednoho z izraelských vojáků zabila palestinská protitanková střela, druhý se stal obětí přestřelky, upřesnily armádní zdroje.

Konflikt, který začal 8. července, si podle zdravotnických zdrojů vyžádal už více než 400 palestinských obětí, většinu z nich tvoří civilisté. Na izraelské straně přišlo podle Reuters o život sedm vojáků a dva civilisté.