Zaťukání na střechu

Zaťukání na střechu Zdroj: YouTube.com

Šokující video: Izrael v Gaze „zaklepe na střechu“, řekne "jdeme vás zabít" a pak dům zničí raketou

Izrael tento vojenský manévr nazývá „zaklepáním na střechu“. O co jde? Aby izraelské bombardování nezabilo při současné operaci v Gaze tolik civilistů, nejdříve dostanou „varování“. V praxi to znamená, že 15 minut předtím, než dopadnou rakety a bomby na cíl, vystřelí na vybraný cíl menší raketu. Ta má varovat civilisty, ať okamžitě opustí budovu. Podívejte se na video.

Video zveřejnila agentura Watania, která sídlí v palestinské Gaze, kterou ovládá islamistické hnutí Hamás. Zda se tedy jedná o autentický poznatek, je složité zjistit, protože mezi oběma stranami konfliktu zuří i propagandistická a on-line válka

Vše působí velmi drsně a tento způsob varování se například podle webu Business Insider nelíbí ani Amnesty International. Ta totiž eviduje mnoho úmrtí civilistů v Gaze, které způsobila právě raketa, co jim měla „zaklepat na střechu“. Izrael na toto téma kontruje klasickou odpovědí, když říká, že Hamás používá domy civilistů pro skladování raket, které potom střílí na židovský stát.

Určitou pravdu mají v případě „klepání na střechu“ obě strany. Izrael bombarduje v boji o své přežití i civilisty a Hamás zase zneužívá školy, nemocnice, objekty nadací i další civilisty ke svému teroristickému řádění.