Rekordmanka v počtu pokut, která je přesvědčená, že nová vyhláška vznikla kvůli ní (vlevo), šlape každý večer jen pár metrů od centrály brněnské městské policie

Rekordmanka v počtu pokut, která je přesvědčená, že nová vyhláška vznikla kvůli ní (vlevo), šlape každý večer jen pár metrů od centrály brněnské městské policie Zdroj: Tomáš Hájek

Brno se chystá prostitutkám provozujícím svou živnost na veřejných prostranstvích zakázat pobyt ve městě

Právě od možnosti vykázat danou prostitutku za hranice města, si Brno slibuje hodně. Neboť zatímco hromadné neplacení pokut je standardním přístupem lehkých děv a hochů a nehrozí jim reálně žádný významný postih, porušení zákazu pobytu je již trestným činem, za který mohou jít do vězení.

Nová vyhláška, která začne platit od soboty 19.července, také dává strážníkům možnost potrestat minimálně pokutou i zákazníky – pokud se jim podaří je přesvědčit, aby se přiznali, že si službu pouliční holky chtěli koupit (což je vskutku absurdní představa). Podle strážníků však nejde ani tak o to, jak budou zákazníky lapat a usvědčovat, ale spíš o psychologický tlak, který by měl fungovat jako prevence. Zákazníci, kteří vyhledávají služby prostitutek na ulicích, tak činí pod rouškou anonymity, veřejná lustrace městským strážníkem je pro mnohé z nich noční můrou.

Opravdu je veřejná prostituce v Brně takový problém? Strávili jsme několik večerů na vyhlášených „šlapacích“ místech. Výsledek přinášíme v reportáži.

RX272014RX272014 | ReflexCelou reportáž najdete v novém vydání časopisu Reflex, jež vychází ve čtvrtek 17. července.