Konspirační teorie

Konspirační teorie Zdroj: Profimedia

Konspirační blud aneb kolik procent textu čtenáři vnímají?

Včera jsem zde publikoval text o konspirativcích. Když jsem k večeru popatřil do diskuse, až mne zamrazilo, jak strašně málo čtenáři vnímají text, a jak si dokážou - když jim text nesedí postojově - doslova vykonstruovat záminku, proč je blbej.

Psal jsem o chemtrails - přesvědčení lidí, že je Zlý Systém práškuje z letadel, a přesvědčení lidí, že jim někdo (v tomto případě Bill Gates) bude v budoucnosti implantovat do zadku antikoncepční čip. Už v úvodu mého sloupku stálo: „Tentokrát jde o čipy, které bude Bill Gates umísťovat do lidí“. Pak jsem citoval konspirativním teoriím zasvěcený server, kde o čipu psali, a doslova jsem ocitoval formulaci: (čipy) „se budou do lidí implantovat“. A ke konci článku jsem napsal jako vysvětlení psychických procesů konspirativce: „pokud stojím CIA, USA, iluminátům, Gatesovi a cyklistům za to, aby mne práškovali či mi do zadku umisťovali čipy, nejsem bezvýznamný!“ Prostě - třikrát výslovně řečeno, že píšu o násilném čipování nařízeném kýmsi shora.

No a celý večer mi pak chodily emaily, že ty Gatesovy čipy skutečně existují, jeho nadace je zkoumá a rozvíjí, že se čipy do lidí normálně dávají, a že jsem tudíž debil. Přitom v článku nebylo ani jedno jediné slovíčko, že by ty čipy neexistovaly nebo že by si lidé čipy sami nenechávali implantovat. To, že se čipy do lidí dávají, je všeobecně známo. A nejde jen o identifikaci dětí (jako v Mexiku či Brazilii), ale také o léčbu (experimentální léčba Parkinsonovy nemoci) nebo pro případ identifikace ohnilé mrtvoly. Takový čip, jak si laskavý čtenář jistě vzpomene, mám v těle dokonce i já sám. Přesto mi třicet lidí do diskuse a na Facebook s výsměchem sdělilo, že ten Gates čip skutečně dělá a já jsem idiot.

Nikdy se nedozvím, kolik procent z nich bylo stoupencem konspirace (a tudíž mne potřebovali napadnout kvůli jakékoliv zámince) a kolik procent skutečně text četlo tak nepozorně, že vůbec nepochopili, o čem je. Ale slibuji, že pro příště budu dávat hůře pochopitelné momenty svých textů s vysvětlivkami a tučně. například nyní: ČIPY SE V MEDICÍNĚ ZAČÍNAJÍ POUŽÍVAT, ALE NIKDO VÁS NENUTÍ SI JE IMPLANTOVAT, NEBO SE NESNAŽÍ VÁS OČIPOVAT BEZ VAŠEHO VĚDOMÍ. KDYŽ BUDETE ČIP CHTÍT, BUDETE SI HO MUSET KOUPIT. JE TO STEJNÝ MECHANISMUS JAKO U CHEMTRAILS. PRÁŠKOVACÍ LETADLA OPRAVDU EXISTUJÍ, ALE VYPADAJÍ JINAK NEŽ TA DOPRAVNÍ. PRÁŠKUJÍ NE KVŮLI KONTROLE MYŠLENEK, ALE KVŮLI KŮROVCI. A I PRÁŠKOVÁNÍ PROTI NĚMU SI MUSÍTE ZAPLATIT.