Abú Bakr al-Bagdádí

Abú Bakr al-Bagdádí Zdroj: Youtube.com

Senzace: Abú Bakr al-Bagdádí, tajemný vůdce Islámského státu v Iráku, se objevil na prvním videu

Zatím byly známy pouze dvě nekvalitní fotografie Abú Bakra al-Bagdádího, radikálního vůdce Islámského státu v Iráku a Levantě. V sobotu ale bylo zveřejněno video, na kterém se tento nejhledanější muslimský terorista světa poprvé „představuje“ osobně. Alespoň to tvrdí bezpečnostní experti. Na video upozornila například agentura AP.

Zda se skutečně jedná o al-Bagdádího, není stoprocentně nikdo schopen potvrdit, ale všechno nasvědčuje tomu, že je to skutečně muž, jehož armáda teď ovládá velké části Sýrie a Iráku. Sám se prohlásil za 1. chalífu Islámského státu a chce dobýt další rozsáhlá území na Blízkém a Středním východě.

Video mělo být natočeno při pátečních modlitbách v druhém největším iráckém městě Mosulu. Bagdádí je oblečený v černých šatech, má na hlavě černý turban, tmavé oči, husté obočí a černý plnovous. Hovoří podle odborníků vytříbenou klasickou arabštinou.

V mešitě bylo několik desítek mužů a k vidění byla i černá vlajka Islámského státu. Na začátku záběrů vystupuje Bagdádí na kazatelnu.

Mělo by se jednat o první zaznamenané veřejné vystoupení tohoto islamisty po mnoha letech. Zpravodajské služby hovoří o tom, že video dokazuje jeho současnou velkou sílu a odhodlání trvale ovládat části Iráku.