Kirill

Kirill Zdroj: EPA

Moskevský patriarcha a agent KGB vyznamenal šéfa komunistů Zjuganova

Nečekaného laureáta vybral pro vysoké církevní vyznamenání patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill. Řád slávy a cti dnes v Moskvě převzal Gennadij Zjuganov, předseda ruské komunistické strany, která byla v sovětské éře hlavním ideovým odpůrcem pravoslaví.

V oslavném poselství hlava největší ruské církve, uvedla, že Zjuganov si ocenění zaslouží jako "jeden z nejznámějších ruských politiků, který projevuje zájem o prospěch národa a ochranu tradičních morálních hodnot". Patriarcha Kirill, o kterém se ví, ž byl v dobách SSSR agentem tajné policie, prý očekává, že šéf ruských komunistů neustane v úsilí o mravní přeměnu společnosti.

Zjuganov, který stojí v čele komunistické strany téměř 20 let, slaví v tyto dny sedmdesátku. Na oslavence nezapomněl ani ruský prezident Vladimir Putin, který předsedu ruských komunistů vyznamenal řádem Alexandra Něvského. Jako osobní dar od prezidenta Zjuganov podle agentury ITAR-TASS převzal sošku bolševického vojevůdce Vasilije Čapajeva. Putin i Zjuganov jsou prý jeho oddanými obdivovateli.

Ačkoliv za sovětských časů byla pravoslavná církev pronásledována, její činnost byla možná. Nejvyšší hodnostáři ale otevřeně kolaborovali s komunistickým režimem a požívali řadu výhod. Bývali také spolupracovníky tajné policie. Proto snadnost, s jakou se dnešní ruské vedení dalo s církví do koalice, nijak nepřekvapuje. Mimořádně silným pojítkem je ruský nacionalismus, na kterém se komunisté, putinisté i církev zcela shodnou. Tento potenciál odhalil po napadení SSSR Německem už Josif Stalin. Režim paradoxně přitvrdil za "liberálnějšího" Chruščova, ale církev už byla v zemi zakotvená a svoje pozice spíše posilovala. Vyznamenání pro šéfa komunistů tedy není zas tak překvapující. Pozorovatel z venku se samozřejmě při pohledu na Zjuganova jako "obránce hodnot" dobře baví.