Putin, Ukrajina

Putin, Ukrajina Zdroj: ČTK

Putin nařídil bojovou pohotovost pro 65.000 ruských vojáků

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil bojovou pohotovost pro jednotky centrálního vojenského okruhu. Oznámilo to dnes ministerstvo obrany. Mimořádné prověrky bojové připravenosti se zúčastní 65.000 vojáků a 5500 bojových vozidel, uvedl podle agentury Interfax ruský generální štáb.

"Na základě rozkazu byly od 11:00 moskevského času (9:00 SELČ) uvedeny do stavu pohotovosti všechny jednotky centrálního vojenského okruhy stejně jako další jednotky, které se nyní v regionu nacházejí," sdělil ministr obrany Sergej Šojgu. Prověrky bojové připravenosti mají trvat týden, do 28. června.

Součástí cvičení bude přesun výsadkové divize z Ivanova, který leží asi 200 kilometrů východně od Moskvy, dál na východ - do Čeljabinské oblasti.

Jednotky centrálního okruhu zahrnují například Ural či Volgogradskou oblast, která leží nedaleko Ukrajiny. V centrálním okruhu ale nejsou regiony sousedící přímo s Ukrajinou, upozornila agentura AP.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen tento týden upozornil, že k hranicím s Ukrajinou se přesunulo dalších několik tisíc ruských vojáků. Moskva podle něj nechává otevřenou možnost další intervence. Moskva to popřela s tím, že pouze s ohledem na bezpečnost posiluje pohraniční stráž.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek večer vyhlásil jednostranné příměří. Dočasný konec ozbrojených akcí ukrajinské armády má umožnit proruským rebelům na východě země složit zbraně.

Prezident Putin, který je vrchním velitelem ruské armády, nařídil bleskovou, předem neoznámenou prověrku vojenských jednotek i letos koncem února, těsně před březnovou ruskou anexí Krymu. Pohotovost se tehdy týkala západního a centrálního vojenského okruhu.