Demonstrace v Brazílii

Demonstrace v Brazílii Zdroj: ČTK

Brazilci se těší na fotbal, ale 72 procent lidí považuje situaci v zemi za velmi špatnou

Ve čtvrtek začne v Brazílii mistrovství světa ve fotbale. Místní obyvatelé sice tento sport nezměrně milují, ale současně jsou mimořádně zneklidněni kvůli ekonomické a sociální situaci v zemi. Podle rozsáhlého průzkumu washingtonského think tanku Pew Research Center jsou až tři čtvrtiny Brazilců nespokojeni s tím, jak se věci vyvíjejí.

Naprosto dramatický propad pak zaznamenalo hodnocení vývoje hospodářství v zemi. Brazílie byla celá léta v zahraničí označována za prosperující stát, který se rychle rozvíjí. Ještě loni považovalo ekonomickou situaci za dobrou i 59 procent Brazilců, ale letos v dubnu již pouhých 32 procent. Zajímavé je, že námitky proti vládní politice mají jak bohatí, tak chudí občané. Podle všeho se jedná o celkovou frustraci.

Až 61 procent Brazilců si pak myslí, že pořádání fotbalového šampionátu je nesprávnou věcí, protože kvůli tomu chybí peníze na školství, zdravotnictví a další veřejné služby. Jen 34 procent obyvatel se naopak domnívá, že to pomůže vytvořit pracovní místa. Dokonce lidé ani nevěří, že mistrovství pomůže zlepšit obraz země ve světě.

Za vůbec největší problém označují růst cen (85 %), vysokou kriminalitu (83 %), problémy ve zdravotnictví (83 %) a korupci politiků (78 procent).

Politologové a odborníci k tomu dodávají, že pokud neuspějí ani domácí fotbalisté, může být konec šampionátu pořádně horký pro vládu i zahraniční turisty.