Proton-M

Proton-M Zdroj: Profimedia

Rusové už odhalili, proč jim padají rakety, prý sabotáž

V průběhu vyšetřování havárií ruské nosné rakety Proton-M zahájilo ruské ministerstvo vnitra trestní stíhání Chruničevova centra, kde se Proton vyrábí. Prý jde o sabotáž.

Ruský kosmický program, který navenek vypadá momentálně úspěšnější, než ten americký, protože Rusové mají funkční pilotované lodě, se ve skutečnosti roky potýká s řadou neúspěchů.

Jde hlavně o to, že Rusům v posledních letech spadlo několik nosných raket. Teď se tedy zjišťuje, zda nešlo o záměrnou sabotáž V Rusku existuje paragraf nazvaný „Záměrné zničení nebo poškození cizího majetku“. Podle serveru Hlas Ruska byla podána žaloba na základě materiálů Federální služby bezpečnosti, jejíž pracovníci projevili zájem o incident z dubna roku 2013, kdy bylo při prověrce motoru Protonu objeveno několik nepoužitých trubkovitých hliníkových plomb. Kdyby si jich včas nevšimli, spadla by raketa během letu. Tehdy bylo podrobeno výslechu 15 zaměstnanců Chruničevova centra. Detektor lži potvrdil, že se jednalo o záměrný čin některých zaměstnanců. K první velké havárii Protonu došlo v červnu roku 2013. Raketa se třemi družicemi GLONASS explodovala a spadla hned po startu. A 16. května 2014 spadl ještě jeden Proton.

Problém Ruska je v tom, že mu nikdo nemůže nic věřit. Proč by někdo dělal sabotáž tohoto typu, je spíš záhada. Rakety a družice jsou nesporně draze pojištěné, vyrobí se znovu. Že by za akcí stáli islámští teroristé je dost nepravděpodobné, protože ti moc technické dovednosti nepobrali, jako ostatně celý islámský svět. Vzhledem k paranoické atmosféře panující v současném Rusku všechno spíš připomíná stalinistickou manýru najít za každou poruchou sabotéra. Za Stalina poslali na deset let do gulagu i Sergeje Koroljova. Celkem se dá předpokládat, že na ruském detektoru lži by se zapotil i Ilja Muromec. Tak na výsledky si ještě počkáme. Budou jistě zábavné. Ironického Čecha napadne, že v ruském kosmickém průmyslu panují prostě stejné poměry jako v Rusku jinde. Binec a chaos.