Švýcarsko obchod

Švýcarsko obchod Zdroj: Profimedia

Švýcaři chtějí delší otevírací dobu v obchodech, kantony se tomu brání, v neděli je pořád zavřeno

Mít tak problémy jako Švýcaři! V Česku nám ani nedochází, jak jsme benevolentní k otevírací době v obchodech, z kterých většina funguje každý den a dlouho do večera. To ve Švýcarsku řeší jiný problém – kupující by rádi měli otevřeno déle a každý den, ale stát a jednotlivé kantony to nechtějí povolit.

Menší švýcarští obchodníci tvrdí, že podobně jako jinde ve světě, se spotřebitelské návyky kupujících dávno změnily, ale úřady na to vůbec v jejich zemi nereagují. Parlament proto přichází s novým zákonem, který by stanovil jednotné (!) národní otevírací hodiny pro obchody. To ovšem vyvolalo vzpouru v jednotlivých kantonech švýcarské federace, podle kterých to ohrožuje jejich nezávislost a prý to nebere v úvahu „regionální citlivost“.

Zákon by umožnil, aby v celém Švýcarsku zůstaly obchody otevřeny ve všední den od 6 hodin ráno do 20 hodiny večerní, v sobotu by to bylo o hodinu kratší. V neděli jsou obchody v zemi zavřené, s výjimkou letišť a nádraží. Nedělní tabu by zůstalo zachováno.

Malým obchodníkům se přitom dávno nelíbí, že v některých kantonech musí zavřít v sobotu už v 16 hodin a ve všední třeba už v 18.30. To, co bylo kdysi považováno za přirozené, je dnes bráno za naprostý přežitek, protože lidi by nejraději nakupovali pořád. Obchodníci v kantonech, které sousedí s jinými zeměmi, argumentují i tím, že Švýcaři jsou „nuceni“ nakupovat kvůli kratším otevíracím hodinám v příhraničí.

Zákon by měl sjednotit takové anomálie, že například obchody v centru Curychu zůstávají otevřené v sobotu do 20 hodin, zatímco v nedalekém Lucernu jsou povinni uzavřít své dveře v 16 hodin ve stejný den.

S prodloužením otevírací doby ale zásadně nesouhlasí odbory, protože podle nich čelí zaměstnanci obchodů už dnes velkému stresu.

Přehled českých státních svátků, při kterých musí být velké obchody zavřeny >>>