Znovuzvolený prezident USA Barack Obama porazil ve volbách Mitta Romneyho.

Znovuzvolený prezident USA Barack Obama porazil ve volbách Mitta Romneyho. Zdroj: Profimedia.cz

Američané chtějí za prezidenta někoho se zkušenostmi vojáka, odmítají ateistu, nevadí jim nevěrník

Prestižní americký think tank Pew Research Center zveřejnil v pondělí průzkum, podle kterého je nejvyšší ceněnou hodnotou u jejich budoucího prezidenta to, že předtím sloužil v armádě. Naopak nejméně rádi by viděli v úřadě ateistu. To jsou výsledky, které jsou vzdálené na světelné roky od názorů v České republice.

Nejhorší věcí, kterou by se mohl vyznačovat americký prezident, by podle průzkumu provedeného koncem dubna, byl jeho ateismus. Kolem 60 procent lidí se domnívá, že by měl věřit v Boha, vyznání už u toho není tak podstatné. Američané také hodně dbají na to, aby měl příslušný kandidát či kandidátka nějaké zkušenosti v politice a zastával před vstupem do Bílého domu významnější politickou funkci – například byl guvernérem (to je velmi ceněné) či pracoval v různých institucích ve Washingtonu. Ale vůbec největší výhodou by měla být předchozí služba v armádě. Amerika si prostě pořád vysoce cení službu v ozbrojených silách, je to důkaz silného vztahu k vlasti.

Dvou třetinám Američanů by nevadil v úřadě ani prezident, který měl předtím mimomanželské styky, kouřil marihuanu nebo je gay či lesba. Když už se u nás diskutuje o vstupu miliardáře Andreje Babiše do politiky a střetu zájmů kvůli jeho firmám, tak naopak v Americe jsou zkušenosti z byznysu i u prezidenta vysoce oceňovány, myslí si to podle průzkumu skoro polovina lidí.

Kliknutím sem proveďte požadovanou akci: Odpovědět, Odpovědět všem nebo Přeposlat