Sobotka, Zaorálek, Stropnický

Sobotka, Zaorálek, Stropnický Zdroj: ČTK

Jak měl premiér Sobotka podle MF Dnes dostat „přes hubu“ a jak si to někdo vymyslel

Práce se slovem je někdy hodně ošidná. Víme to i my v Reflexu. Chybičky se vloudí. V sobotním vydání deníku MF Dnes například kolega Miroslav Korecký ve svém „Sobotním zápisníku z Malé Strany“ píše, že dcera jednoho poslance vzkazovala v dopisu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, že by mohl „dostat přes hubu“.

Údajně kvůli tomu, jakou má Česká republika politiku k Tibetu. Podívejme se, co vyvodila ze čtvrteční interpelace poslance Františka Váchy MF Dnes a jaká je skutečnost. Vše je jinak.

Korecký v sobotu napsal: „Poslanec TOP 09 František Vácha využil sněmovní interpelace k tomu, že přečetl premiérovi dopis své třináctileté dcery. Ta Sobotkovi psala kvůli jeho názoru na Tibet a vzkazovala mu, že by mohl ´dostat přes hubu´.“ Přeložit si to jinak, než že něco podobného vzkazuje dcera poslance předsedovi vlády, není možné.

Jenže Váchova dcera nenapsala, že by měl Sobotka dostat kvůli Tibetu „přes hubu“. Slovní ekvilibristika deníku je zjevná.

Zde je stenografický záznam vystoupení poslance Váchy při interpelacích z 15. května:

Poslanec František Vácha (TOP 09): „Děkuji, pane předsedo. Vážený pane předsedo vlády, ať jste kdekoliv, já bych asi sám od sebe tady nevystupoval, protože stejně mi odpovíte tak, jak mi odpovíte, nicméně nedávno za mnou přišla moje třináctiletá dcera a ptala se mě, jak je to s tou vládou v Praze a že jsme odepsali Tibeťany. Musel jsem jí udělit malou lekci z občanské výchovy, na které asi nedávala pozor, a vysvětlil jsem jí, co je parlament, co je vláda a že i tady v parlamentu určitě sedí lidi, kteří s postojem vaší vlády nesouhlasí. Řekl jsem jí, ať napíše dopis, že vám ho tady přečtu. Takže cituji:

Pane premiére, jak to myslíte s tou Čínou a proč jste se pro peníze vykašlali na Tibeťany? Prý souhlasíte s tím, že Čína obsadila Tibet a dělá si tam, co chce. Vždyť to je, jako kdybyste šel kolem člověka, kterého někdo mlátí. Co byste udělal? Pomohl byste mu a možná dostal přes hubu, nebo se na něj jen tak díval a strachy nedělal nic. To je přece to samé. Pane premiére, mně se to nelíbí, co jste udělali, a myslím si, že je to špatně.

Musím říct, že mě to tedy překvapilo, že třináctileté dítě za mnou přijde s takovouhle věcí. Možná, že to probírali ve škole, nicméně je zvláštní, nad čím takovéhle holky přemýšlí. Nicméně mám radost a jsem rád, že jsme s manželkou naši dceru vychovali dobře a vás bych prosil o odpověď tak, aby tomu rozumělo i třináctileté dítě. Děkuji.“