Filipínští léčitelé  tu měli kvůli televizi NOVA skandál před dvaceti lety. Teď přijíždějí další exempláře těchto šarlatánů.

Filipínští léčitelé tu měli kvůli televizi NOVA skandál před dvaceti lety. Teď přijíždějí další exempláře těchto šarlatánů. Zdroj: Profimedia.cz

JXD: Jak usvědčit podvodného filipínského léčitele?

Normální člověk, pokud není v úplně zoufalé situaci, nevěří na zázračné filipínské léčitele, kteří „operují skrze kůži“ a pacientovi holýma rukama takto přímo před jeho očima „vyoperují nějaký krvavý kus masa. Ti lidé tady ale působí a okrádají těžce nemocné.

Když jde k filipínskému léčiteli (cca 15 minut seance za dva tisíce korun) český neurotik se zájmem o esoteriku, je vše OK. To jsou lidé, kteří nezaslouží nic jiného, než aby je nějaký šarlatán obral. Když věří kravinám, musí si to něco nechat stát.

Bohužel kromě esoteriků chodí za těmito zázračnými léčiteli i nemálo smrtelně nemocných lidí. Třeba lidí s rakovinou, které už doktoři nechtějí ani operovat a jsou na paliativní - útěšné, nikoliv léčebné - chemoterapii. Lidé, kterým prostě stojí za to vyzkoušet i málo pravděpodobnou možnost, protože jinak už žádnou šanci nemají, než čekat na zázrak.

Strašně rád chytím lumpa, který obírá nějakého ubohého, zoufalého a nemocného člověka, za ruku. Jak ale usvědčit ze lži a podvodu filipínského léčitele Lina, který zde byl na turné a zásadně se odmítl setkat s novináři, natož aby se nechal fotografovat a natáčet při „operaci“? Jedna cesta se našla, a my získali nezpochybnitelný důkaz, že filipínský léčitel Lino je podvodník, eskamotér, který svými šarlatánskými podvody obírá těžce nemocné. Jak jsme ho ale usvědčili, to si přečtěte v dnešním tištěném Reflexu.

Reflex 20 obálkaReflex 20 obálka|ArchívReportáž Holou rukou do břicha najdete v Reflexu číslo 20/2014, který vyšel
15. května.