Ehud Olmert

Ehud Olmert Zdroj: Reuters

Izraelský expremiér jde za korupci na šest let do vězení, vinu popírá

Bývalý izraelský premiér půjde za korupci na šest let do vězení. Je vůbec prvním expremiérem v této zemi, jehož soud poslal za mříže. Případ se týká výstavby luxusní rezidence v době, kdy byl Olmert jeruzalémským starostou. O rozsudku informoval deník The Jerusalem Post.

Součástí trestu je podle deníku také pokuta milion šekelů (zhruba šest milionů korun). Osmašedesátiletý Olmert ale vinu odmítá a hodlá se odvolat jak proti výši trestu, tak proti rozsudku o vině. Výkon trestu má začít 1. září, do té doby bude odsouzený na svobodě. Těsně před vynesením výše trestu jeho mluvčí v prohlášení uvedl: „Je to smutný den, očekává se, že nevinný člověk dostane nespravedlivý a vysoký trest."

Soudce David Rozen přirovnal veřejnou osobu, která přijme úplatek, ke zrádci. „Je to velmi inteligentní člověk, který umí jiné přesvědčit. Je to úctyhodný muž, který této zemi přispěl mnohým,“ prohlásil. Olmertovu účast v korupční kauze ale označil za „morální zvrhlost“, což podle izraelských sdělovacích prostředků může znamenat, že Olmert nebude smět vykonávat žádnou veřejnou funkci nejméně sedm let. Výše trestu odpovídá nejnižší sazbě navrhované prokuraturou.

Olmert je součástí kauzy zvané v Izraeli „Holyland“. Spolu s ním si dnes vyslechlo rozsudky dalších šest lidí, o trestech dalších se rozhodne později. K nejdelšímu vězení - k sedmi letům - dnes odsoudili hlavního inženýra stavby Uriho Šitrita. Majitel luxusního bytového komplexu Hillel Cherney dostal 3,5 roku vězení a pokutu ve výši dvou milionů šekelů. Dosud bylo souzeno 13 osob, z nichž deset soud uznal vinnými 31. března.

Holyland se považuje za největší úplatkářskou kauzu v historii Izraele a řeší se od roku 2010. Bývalý premiér své stíhání označil za politické vyřizování účtů a hon na čarodějnice. V čele vlády stál v letech 2006 až 2009, starostou Jeruzaléma byl od roku 1993 do roku 2003.