Léky

Léky Zdroj: Profimedia.cz

Skandál: Mafie krade léky proti rakovině, prodává je v Evropě, pacienti jsou v ohrožení

Italská mafie krade a distribuuje léky proti rakovině po celé Evropě, dál je rozprodává a podle všeho dodává na trh i falešné léky, což může být velmi nebezpečné pro pacienty. Věc popsaly noviny Wall Street Journal ve čtvrtek.

Domenico Di Giorgio, ředitel italské lékové agentury to potvrdil novinám a dodal, že se na tom podílí organizovaný zločin. Zpráva vyvolala mezi lékaři i farmaceutickými firmami a odborníky obavy, protože podobný prodej může mít pro nemocné rakovinou fatální následky. Italská policie už věc vyšetřuje a spojuje ji s mafií Camorra z Neapole.

Do zločinu mají být zapojeny i gangy z východní Evropy (zda také z Česka, není známo) a ruští občané žijící na Kypru. Léky jsou kradeny z nemocnic a distribučních nákladních vozidel. Na trh se pak dostávají z falešných velkoobchodních skladů, které byly zřízeny v Maďarsku, Rumunsku a v Lotyšsku.

Znečištěné, ukradené či falešné léky už byly objeveny ve Velké Británii, Finsku a Německu. Podle informací policie byly ukradeny léky vyrobené firmami Roche, Eli Lilly a Merck.