Janoušek

Janoušek Zdroj: ČTK

Soud potrestal Janouška za sražení ženy třemi roky vězení

Pražský městský soud dnes potrestal lobbistu Romana Janouška třemi lety vězení za sražení ženy po dopravní kolizi. Podle rozsudku se podnikatel dopustil těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky, nikoliv pokusu o vraždu, jak tvrdila obžaloba. Soud také Janouškovi uložil pětiletý zákaz řízení. Verdikt zatím není pravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

Za pokus o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky podnikateli hrozilo až 18 let za mřížemi. Podle předsedy trestního senátu Tomáše Kubovce o pokus o vraždy nešlo, protože Janoušek nebyl v důsledku požití alkoholických nápojů schopen adekvátně reagovat na situaci. Janoušek by měl trest podle soudu strávit ve věznici s dozorem.

Janoušek, který bývá označován za jednoho z pražských "kmotrů", havaroval 23. března 2012 v pražské Vyskočilově ulici. Svým vozem nejprve narazil do auta před sebou, kolizi neřešil a pokračoval v jízdě. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, jedenapadesátiletá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz. Obžaloba uvádí, že lobbista ženu vietnamské národnosti následně srazil a z místa nehody ujel. Policisté, kteří ho zanedlouho poté dostihli, mu naměřili v dechu přes dvě promile alkoholu.

Řidička utrpěla otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla podle znalců i zemřít. Podnikatel s ní uzavřel dohodu o narovnání, podle obžaloby jí zaplatil 900.000 korun.

Janoušek se původně hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi události však vyvrací revizní znalecký posudek, podle nějž žena stála před pravým předním světlem startujícího auta.